Abbey Road, een mythe, en meer niet

Abbey Road

 

Wie kent de platenhoes niet? Abbey Road, uitgebracht in 1969. Het zebrapad voor de Abbey Road Studio’s. De vier Beatles die de straat oversteken. Paul McCartney op blote voeten.

 

Abbey Road, een mythe, en meer niet

 

 

De hoes was de directe aanleiding tot de Paul-Is-Deadtheorie (PID). De PID-hints op de hoes zijn de sigaret die de linkshandige Paul McCartney in zijn rechterhand houdt, de Volkswagen Kever met het nummerbord “LMW-28IF”, wat zou staan voor Lady McCartney Weeps (mevrouw McCartney huilt). If is Engels voor “als”. Als Paul McCartney nog in leven was op het moment van de foto, zou hij 28 jaar zijn. Op de achterkant van de hoes zou bovendien een verdwaalde 3 te vinden zijn, wat erop zou wijzen dat er slechts drie Beatles over waren. Bron: Wikipedia

Deze hoes is een van de beroemdste geworden in de muziekgeschiedenis. Later is deze hoes vaak geïmiteerd door ander artiesten. Een voorbeeld hiervan is het album The Abbey Road van de Red Hot Chili Peppers. De leden van de Red Hot Chili Peppers lopen echter naakt met alleen een sok om hun geslachtsdeel over het zebrapad. Vandaag de dag is het bewuste zebrapad op Abbey Road een ware toeristische trekpleister. Het verkeer wordt er constant gehinderd door mensen die op het zebrapad een soortgelijke foto maken. Bron: Wikipedia

Bij mijn laatste bezoek aan Londen besloot ik hier maar eens te gaan kijken. Abbey Road ligt in Noordwest-Londen, in de wijk Maida Vale. Niet te verwarren met het station Abbey Road van de Docklands Light Rail, want dat ligt helemaal aan de andere kant, in Oost-Londen. Zie bericht Daily Mail.

Er staat niets over Abbey Road geschreven in mijn reisgidsje van de ANWB. Niet zo verwonderlijk, want er is in deze omgeving eigenlijk niet zoveel bijzonders te zien. Er ligt niet echt een metrostation in de buurt, maar er rijden wel bussen naar Abbey Road.

 

 

Abbey Road

 

Je stapt uit precies voor de studio’s. De Abbey Road studio’s worden nog steeds gebruikt. Het leek wel een bedevaartsoord, de muren aan de straat zijn helemaal vol geschreven. En dat mag blijkbaar, zolang je het maar op de muur doet.

 

Abbey Road Abbey Road Abbey Road

Abbey Road  Abbey RoadAbbey Road

 

En waar is nu dat zebrapad? Het is dat ik mensen foto’s zag maken, anders was ik er zo aan voorbij gelopen. Wat is dat smal! En inderdaad rijdt er gewoon verkeer, het is een vrij drukke doorgaande weg. Dus bij groen voetgangerslicht snel foto’s maken en naar de overkant.

 

Abbey Road

Abbey Road

 

Eigenlijk viel het dus gewoon een beetje tegen. Is dat nu alles? Zonder de Beatles zouden hier nooit toeristen zijn gekomen.

En als je hier dan toch bent…. Naast het zebrapad stond een man een folder uit te delen van St. John’s Wood Collectibles.

 

Abbey Road Abbey Road

 

Ik dacht in een soort klein museum terecht te komen, maar het bleek een piepklein winkeltje te zijn. Zo’n pand waar je normaal gesproken zo aan voorbij was gelopen. Het was er propvol collectors items en uiteraard elpees. Zo klein, dat het niet gemakkelijk was om foto’s te maken.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

De laatste stop was bij het Abbey Café, want het was intussen lunchtijd. Het is geen echt café, maar een lunchadres. Heerlijke kipkerrieschotel, zo uit de bakken in de vitrine. En er is ook Wi-Fi, nog ouderwets met een code. Een poster van het beroemde zebrapad aan de muur, maar dat was ook de enige link. Toch slim, om een graantje mee te pikken in een verder uitgestorven straat.

 

Abbey Road Abbey Road

Abbey Road

 

In dit wijkje staan van die typische witte statige huizen, een aantal met trapopgang

 

Abbey Road Abbey Road

 

Weer terug naar Abbey Road, om de bus te nemen.

 

Abbey Road Abbey Road

 

Dat was het dan. Ik was toch al in de buurt, omdat ik langs het Regent’s Canal had gelopen. Anders is het best een lange trip, voor die 5 minuten dat je bij het zebrapad staat. Maar zoals het met zoveel dingen is, je moet het een keer gezien hebben.

 

Abbey Road is trouwens nog steeds een mooi album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *