Antwerpen, maar dan anders

Antwerp

Bekijk Antwerpen eens op een andere manier. Voor Nederlanders is Antwerpen natuurlijk overbekend. Wie is er nog niet geweest? Het Stationsplein, Koningin Astridplein, met de dierentuin, Meir met de winkels, O.L. Vrouwekerk, Grote Markt met de terrassen, alle Belgische kroegen, de Groenplaats met het Rubenshuis, de Schelde, de vogeltjesmarkt op zondag. Ook ik ben daar al zo vaak geweest. Antwerpen moet toch meer kanten hebben.

Begin deze maand, op 2 januari had ik een afspraak in Antwerpen. Daarna had ik nog 1 middag over. Tijd voor de “Wandeling rond de wereld in 120 minuten”. Een wandeling van noord naar zuid, van Het eilandje naar Zurenborg. Langs allerlei nationaliteiten, Chinatown, het Joodse district, om dan te eindigen bij het tram- en busstation. Bij mij duurde de wandeling wel wat langer, trouwens. Ik maak foto’s, aantekeningen en ik las een horeca-pauze in.

Dit is typisch zo’n wandeling waarvan je denkt, dit moet ik nog eens overdoen in de zomer. Het is de tweede dag van het nieuwe jaar, veel horeca is gewoon dicht na de feestdagen, en het is zeker geen terrassenweer. In het voorjaar zal het een stuk levendiger en gezelliger zijn.

Maar ik heb alvast een goede indruk gekregen van multicultureel Antwerpen.

De wandeling begint op het Eilandje, het MAS, Het Museum aan de Stroom. Hier was ik exact een jaar geleden ook al. De entree is € 10,00. Het museum is open sinds 2011, en is het museum voor stad, haven en scheepvaart. Iedere etage heeft zijn eigen thema.

 

Antwerp       Antwerp

Het meest aantrekkelijke is het panorama op de 10e etage. Zonder entreekaartje kun je met de roltrappen naar boven, tot de 8e etage, waarna je met de trap verder gaat. In de winter open tot 22.00 u, in de zomer tot middernacht. Er is ook een restaurant, maar dat was nu dicht.

 

Antwerp      Antwerp  Antwerp

Op de vloer liggen koperen plaatjes, daarop sterren met de tekst:  Waar water waakt en wat er later waard was werd bewaard. Het moeten er zo’n 3000 zijn, allemaal hetzelfde. Voor meer informatie over het museum aan de Stroom: www.mas.be

 

Antwerp

 

Het Eilandje.

Vroeger een belangrijk gedeelte van de haven. De buurt van de zeelui, waar ze kwamen drinken en vechten. De haven werd uitgebreid, grote schepen weken uit naar het noorden, en ‘t Eilandje is nu de buurt van de rijken, met jachten in de haven. Het zal met mooi weer zeker erg gezellig zijn met al die terrassen, maar vandaag is er weinig te beleven, want veel kroegen zijn gewoon dicht.

 

Antwerp

 

Over de Kempenstraat, een brede drukke weg. Even vraag je je af of je nog wel goed loopt, en of dit echt leuk is, maar de reden wordt later duidelijk: Het park Spoor Noord. In een buurt waar je normaal niet zo gauw zou komen.

 

Antwerp

Tot 2008 was het een onderontwikkeld gebied, een voormalig rangeerstation, totdat de gemeente in 2008 besloot er een park van te maken. In de zomer een ideale hangout rond de fonteinen. Een skatebaan, maar vooral: de pilaren met graffiti. Echt heel bijzonder. En het grappige is, ook de buitenlandse immigranten staan te fotograferen.

 

Antwerp

Antwerp         Antwerp

 

St. Jansplein

Eén van de grootste pleinen van Antwerpen en het hart van de Portugese buurt. Er was deze dag een markt, die nu op het punt staat te sluiten. Je voelt je nu echt in het buitenland, de kinderen zijn buiten aan het spelen. Het is natuurlijk nog vakantie.

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jansplein_%28Antwerpen%29            AntwerpAntwerp

In de wandeling werd Café Espiguero aangeraden. Een echte Portugese kroeg, geschilderd in de nationale kleuren. Binnen, aan de muur, relikwieën en vlaggen van Porto, Lisboa en Benfica.

 

Antwerp           AntwerpAntwerp

Behalve de vrouw achter de bar was ik de enige andere vrouw daar binnen. Het was een ware mannenkroeg. Ik houd hiervan, zitten tussen de locals. Dat ik Nederlandse ben, was wel te horen. In deze buurt komen volgens hen niet vaak Nederlanders toeristen. De prijzen zijn hier ook laag: ik betaalde voor een tosti, een koffie en een witte wijn totaal €7,50. Als je in de deze buurt komt, onthoud het maar.

 

St. Gummarusstraat, veel buitenlandse winkels.

 

Antwerp Antwerp

 

Muizenstraat, met Russische winkel en Afrikaans restaurant.

 

Antwerp Antwerp

 

De Coninckplein.

Voor mij het vergane glorie plein. In de vijftiger jaren moet hier een druk Antwerps uitgaansleven zijn geweest. Ook hier nu doodstil.

 

Antwerp Antwerp

 

Chinatown.

Dit bestaat uit 1 lange straat, de van Wesenbekestraat, met aan het begin een toegangspoort en 2 marmeren leeuwen. Heel veel eethuizen, winkels, een grote supermarkt. Behalve Chinese restaurants ook Thaise restaurants.

 

Antwerp Antwerp

Toen ik er was, stond het verkeer een lange tijd vast, omdat een vrachtwagen aan het uitladen was. De straat is vrij smal, maar evengoed moet er ook nog een tram doorheen geperst worden.

 

Antwerp     Antwerp

Tot mijn grote verbazing kom ik uit op het Koningin Astridplein, bij het station. Verbaasd, omdat ik hier al zo vaak ben geweest, maar de poort links was me nog nooit opgevallen. Zo vlak bij het station een Chinatown.

 

Antwerp

 

Na het station een totaal andere omgeving, de Diamantwijk. Die zal bij iedereen wel bekend zijn, rond het station begonnen de goud- en juwelierswinkels al.

Antwerpen is al 500 jaar een diamantstad. Er is een Diamantmuseum, er staan dure hotels. Van oorsprong was deze wijk in handen van de orthodoxe Joden, maar zo langzamerhand wordt het overgenomen door Indiërs, Oost-Europeanen en Chinezen. In de Hoveniersstraat zijn er 4 diamantbeurzen.

 

Antwerp Antwerp

 

Het Stadspark. Spelende kinderen, zwanen.

 

Antwerp Antwerp

 

Nu kom ik in de wijk Zurenborg. De Briamontlei, een brede voetgangersstraat. Ik nader de Joodse wijk. Onder het spoor door, dan ben ik in de Oostenstraat, met synagoge. Ik zie verschillende keren orthodoxe Joden uit een huis komen. Graag zou ik foto’s van dichtbij hebben gemaakt, maar dat is weer niet beleefd.

 

Antwerp Antwerp

 

Dageraadsplaats in Zurenborg.

Deze wijk kwam aan het begin van de 20e eeuw tot stand voorde middenklasse. Neogotische Norbertuskerk uit 1904. Sinds 2007 is het plein autovrij.

Hier moet het ’s zomers echt leuk zijn, zoveel barretjes en terrassen, o.a. Zeezicht en Overvloed. Ook hier weer spelende kinderen. Overal zitbankjes en blokken met ingebouwde verlichting. Hier wil ik nog eens terug komen!

 

Antwerp     AntwerpAntwerp

 

Bijna aan het einde van de wandeling, weer een totaal andere omgeving: De Cogels-Osylei, met huizen uit de 19e eeuw, een mix van Art nouveau, Jugendstil en Neoclassicisme. Rond 1960 gingen er stemmen op om deze ouderwetse gebouwen te slopen en er kantoren neer te zetten. Gelukkig is deze bijzondere buurt bewaard gebleven en staan sinds 1984 de meeste huizen geregistreerd als monument.

Antwerp Antwerp

Antwerp

 

Aan het einde van de wandeling kom ik op een plein meteen groot tram- en busstation, zodat ik weer terug kan naar het Centraal Station, een van de mooiste stations ter wereld.

 

Antwerp

 

Het lijkt me leuk om in een ander seizoen dit nog eens over te doen, op de fiets!

 

De wandeling die ik maakte staat op een gratis plattegrond, uitgegeven door USE-IT Travel. Een kaart voor jonge reizigers, met tips van locals, te verkrijgen in hostels. Nu ben ik wel niet jong, maar ook voor mij zijn de tips leuk en soms apart. Toen ik afgelopen mei in Leuven was, en daar in een hostel logeerde, heb ik kaarten van verschillende Belgische steden meegenomen, en ik heb daar nu nog steeds plezier van.

Er staan feitjes op als:

  • Antwerpen is DE STAD, alsof er in België verder geen steden zijn. Antwerpenaren zeggen: “de rest van België is een parkeerplaats”.
  • Er zijn in Antwerpen meer dan 174 nationaliteiten, zodat ze de tweede meest internationale stad ter wereld zijn. (New York heeft er 150, Amsterdam 177). Antwerpen kan dus de concurrentie met Amsterdam als internationale stad goed doorstaan.

 

Meer informatie op  http://www.use-it.travel/cities/detail/antwerp/ De plattegrond kan ook bekeken en geprint worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *