Athene, Omonia, wijk van de gewone man

Omonia

 

Omonia in Athene, een heel levendige wijk. Nu eens niet vanwege de toeristen en souvenirwinkels, zoals rond de must-see Acropolis (waar ik uiteraard ook ben geweest), maar een wijk waar, volgens de ANWB reisgids, “de Atheners winkelen”. En dat is helemaal waar. Buiten de Grieken wonen er in deze wijk ook veel immigranten, die hun eigen straten en winkels hebben. Ik houd daarvan, het gevoel dat ik een kijkje krijg in het leven van de mensen daar.

 

Eind oktober was ik 10 dagen in Athene. Mijn eerste ochtend heb ik door deze wijk gewandeld. Ik zal niet de enige toerist zijn geweest, maar gelukkig heb ik geen enkele keer Nederlands horen praten en voelde ik me heerlijk anoniem. Het is eind oktober en lekker 27 graden, genieten!

 

De wijk is heel divers:

  • Allereerst het Omónia plein zelf, waar regelmatig demonstraties worden gehouden
  • Het Kotziás Plein, met Raadhuis, opgravingen en bankgebouwen.
  • De straten waar de immigranten wonen
  • De straten met lokale winkels
  • De overdekte markten

 

OmoniaOmonia

 

Ik had een heel simpel hotelletje in de Odós Pireos, een vrij brede doorgaande straat. Elke avond had ik mijn vaste eetadres, waar ik souvlaki at.

Overal kiosken waar je bier, frisdrank en water kon kopen. Helaas geen wijn voor mij. Maar wel 1 straat verderop, daar was de Carrefour supermarkt. Het grote voordeel als je hotel in een normale woonwijk staat. Hoe simpel mijn hotelletje ook was, ik had er wel een aftandse koelkast op mijn kamer staan.

 

Omonia

Omonia Plein,

het “Plein van de Eenheid”. Het oudste plein in Athene. Veel straten komen hier op uit. Hier worden regelmatig demonstraties gehouden. Het viel me ook op dat er behoorlijk veel politie rond liep. Niet dat er iets gebeurd is, toen ik er was.

 

Omonia

 

Rond het plein vrij veel verkeer. Brede stoepen met krantenkiosken, schoenpoetsers, lotenverkopers en kiosken met frisdrank en bier. Sluitingstijden zijn er niet, tot laat in de avond gaat het leven door.

 

OmoniaOmonia

Omonia Omonia

 

Door de Odós Athinas, met aan weerzijden bomen. Ook hier veel stalletjes met speelgoed en horloges.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Platía Kotziás 

Nu kom ik op het Platía Kotziás, dat weer veel moderner aan doet. Maar als je goed kijkt, zie je dat oud en nieuw hier naast elkaar staat. Het plein speelde een belangrijke rol tijdens de olympische spelen van 2004, voor diverse evenementen.

Het Raadhuis, uit 1872, waar de burgemeester op de 1e etage woont.

 

OmoniaOmonia

Omonia

 

Opgravingen, Acharnian Road and tombs, daar zou ik zonder boekje aan voorbij zijn gelopen.

 

Omonia    Omonia

 

Ook hier veel politie op straat. Filialen van de grote Griekse banken, zoals Bank of Greece, Alpha Bank.

Nog ouderwetse openbare telefooncellen, die zie je bij ons niet meer.

 

Omonia

 

Monument voor de ‘laatste drachme’. Opgericht toen de euro werd geïntroduceerd. We zullen het er maar niet te lang over hebben, of de drachme wel of niet moet terug komen in Griekenland.

 

Omonia

Kiosk met ouderwetse cassettebandjes, oude Griekse muziek. € 5,00 per stuk. Het was er niet zo druk, zegt dat iets?

 

De immigrantenwijk, “Dubai shopping Center”

De Odós Menándrou, een totaal andere wereld. Chinese winkels, Pakistaanse winkels en zelfs een “Dubai Shopping Center”. Dit leek in de verste verte niet op de moderne malls in Dubai. Misschien is de eigenaar lang geleden vertrokken en kent hij alleen de oude winkeltjes in Bur Dubai en Deira?

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Omonia

 

Iets verderop stond een lange rij mensen voor een hek, dat spoedig open zou gaan. Nieuwsgierig als ik ben, kwam ik al aan snellen met mijn camera, want hier was blijkbaar iets bijzonders te zien. Een hele vriendelijke Griekse jongen heeft me gewaarschuwd, om vooral mijn camera weg te stoppen, want daar was men niet van gediend, mogelijk werd die zelfs uit mijn handen geslagen.

De rij wachtenden bleken daklozen of in ieder geval minder bedeelden te zijn, en het huis achter het hek was een soort gemeentecentrum, waar gratis voedsel werd uitgedeeld. Een beetje schrijnend, na die vermeende luxe van Dubai. Ik heb dus alleen van heel ver weg (onscherpe) ingezoomde foto’s van de rij kunnen maken.

 

Omonia

 

Griekse winkels

Na deze redelijk rustige straatjes kwam ik op de Odós Evripídou, met weer uitsluitend Griekse winkels en druk verkeer. Op weg naar de markthallen. Op het plein ineens veel meer toerisme, of in ieder geval veel terrassen, met een Westerse look. Daar had ik nog even geen zin in, na mijn wandeling door de authentieke straatjes.

 

Omonia

Omonia

 

De markthallen

Ze zijn al te zien, de markthallen, Kentriki Agorá, gebouwd in 1880. Het doet van buiten aan de bazaar in Istanbul denken. Maar eenmaal binnen bleek het totaal anders te zijn. Geen kleding, geen groente, geen souvenirs. De markthallen zijn ook echte markthallen, er wordt alleen vlees of vis verhandeld. Buiten, op straat, allerlei kramen met noten, kaas, honing e.d. Het vlees wordt ter plaatse uitgebeend. Ze vonden het wel grappig, dat ik zoveel foto’s liep te maken.

 

Omonia

Omonia    Omonia

Omonia

Omonia

Omonia

 

De lunch had ik in de markthal. Een klein kraampje, waar ik gezellig tussen de Grieken zat. Een schaal met heerlijke hapjes en een Griekse bier, voor totaal € 3,90. Ook hier op de foto, ik had het reuze naar mijn zin.

 

OmoniaOmonia Omonia

 

Mijn eerste ochtend in Athene was alvast heel erg geslaagd!

 

Wie van jullie is hier ook wel eens geweest? wat vond je ervan?

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *