Een weekje dwalen over het Krijtlandpad

Krijtlandpad

 

Lopen over het Krijtlandpad, een weekje bezinning. Lekker op mijn gemak kunnen wandelen. Door het Zuid-Limburgse land. Je komt er helemaal van bij.

Iedere dag is weer anders. Langs akkers en appelboomgaarden, stevig klimmen door dichte bossen, door weilanden langs de Gulp of langs mergelrotsen. Zo afwisselend is Zuid-Limburg.

 

krijtlandpad

 

Krijtlandpad

Eind september heb ik het Krijtlandpad gelopen, een route van totaal 90 km lang. Het streven was 20 km per dag, soms was het iets meer, soms iets minder. En heb die 90 km echt allemaal gelopen? Eh, nee. Ik ben begonnen in Eijsden, in plaats van Maastricht, en heb dus de eerste 7 km niet gelopen. Dit zou alleen maar rechtuit langs de Maas zijn geweest, met uitzicht op de St. Pietersberg. Het hoort ook bij het totaalplaatje, maar het trok me niet aan.

Ook de laatste 6 km, van Berg en Terblijt naar Maastricht heb ik niet gedaan. Het was na Geulhem ook niet echt mooi meer, ik ben er mee gestopt. Maar: ik heb wel een extra doorsteekroute, van Slenaken naar Gulpen gelopen, 8 km. En ik ben best wel vaak omgelopen. Dus: ik heb vast wel 90 km gelopen in totaal!

 

Wat kan ik erover vertellen?

 • Als ik ’s morgens begon met lopen, was het behoorlijk fris. Midden op de dag werd het lekker warm, maar om 16.30 was het licht al raar om foto’s te maken.
 • De dorpen zijn klein. De kerk en de kroeg zijn er, maar winkels zijn er nauwelijks. En soms is het alleen een verzameling boerderijen met wat hotels en/of kamperen bij de boer. De enige grote kernen die ik ben tegen gekomen zijn Vaals, Gulpen en Valkenburg. En natuurlijk de steden Maastricht en Heerlen.
 • De paden waren erg afwisselend. Veel grindpaden, maar ook stukken asfalt. Maar ook weer boerenpaden of zelfs dwars door een weiland.
 • De horeca gaat pas om 11.00 u. open. Omdat ik vroeg vertrok, tussen 9 en 10 uur, voor een zo lang mogelijke dag, moest ik vaak heel lang doorlopen, soms wel 10 km. En ook vaak bleven ze gewoon dicht, het was al naseizoen.
 • Ik heb altijd opgekeken tegen degenen die zomaar even een langeafstandspad gaan lopen. Deze keer werd er tegen mij opgekeken, als ik op een terras stoer vertelde dat ik de hele week het Krijtlandpad ging lopen.
 • Ik heb gebruik gemaakt van het ANWB-boekje Krijtlandpad. Ook was de route aangegeven met een geelrode streep. Soms was het boekje onduidelijk, soms kon ik er niet buiten, omdat de strepen niet zichtbaar waren. Dat komt natuurlijk ook omdat het op sommige plekken dichtbegroeid was.

 

Krijtlandpad

 

 

Opvallende zaken:

 • De draaihekjes, de “steggelkes”

 

Krijtlandpad

Krijtlandpad

 

 • De wegkruisen. Een gewoonte van vroeger, om op iedere kruising een kruisbeeld te plaatsen. De aanduiding “ga bij een wegkruis rechtsaf” in het boekje geeft geen garantie dat je goed loopt, want op iedere kruising vindt je er wel een.

 

 

 •  Het is de periode van de fruitoogst. Langs de kant van de weg kun je het kopen.

 

Krijtlandpad

 

Bungalow

Ik heb overnacht in een bungalow van Roompot Vakanties, Bungalowpark Schin op Geul. Dat was echt een weelde, in mijn eentje in een 6-persoonshuis. Ik heb hiervoor € 45,00 per nacht betaald. Als solo-reiziger heb je daar nauwelijks een hotelkamer voor.

 

Roompot Schin op Geul Roompot Schin op Geul

 

Ondanks dat het naseizoen was, was het park nog aardig bezet. Over de faciliteiten kan ik weinig vertellen, want ik vertrok vroeg en kwam laat weer terug. Wel ben ik de eerste avond in het restaurant geweest. Op vrijdag- en maandagavond, de twee aankomstdagen, kun je er een 3-gangendiner bestellen voor € 12,50, prima van kwaliteit. Er is daar ook een binnenspeeltuin en een bowlingbaan. Wi-Fi: in het restaurant gratis, en goed. In de bungalow tegen betaling, € 10,00 per week, maar de kwaliteit is minder.

 

Bungalow Schin op Geul Bungalow Schin op Geul Bungalow Schin op Geul Bungalow Schin op Geul

Foto’s : Bungalowpark Schin op Geul

 

Schin op Geul:

Ligt langs de spoorlijn Maastricht-Kerkrade, de stoptrein van Veolia. Het station ligt hoog boven het dorp. Als je aan met de trein aankomt heb je een prachtig uitzicht over het dal.

 

Schin op Geul

Schin op Geul

 

Het stationsgebouw is volgens mij voorgoed gesloten, ik heb er nooit iemand binnen gezien. Je loopt dan langs een weiland met koeien, langs de kerk steil naar beneden. En dus de volgende dag weer steil omhoog. Het dorp is vrij langgerekt, en heeft veel nieuwbouw. De bushalte is langs de provinciale weg, waar ook een aantal hotels staan. De omgeving is prachtig, maar ik vond het dorp zelf niet zo gezellig.

 

 

Het mooiste stuk van de route is toch wel Slenaken tot aan Valkenburg, maar ook de doorsteekroute langs de Gulp.

Beste periode

Het kwam zo uit dat ik in september ben gegaan, maar het is ook aan te raden om te gaan in:

 • April, dan staat het bos vol witte bloemetjes en bloeit de appelbloesem.
 • Juni, dan staan er allemaal margrieten en klaprozen op de velden.
 • In de winter met sneeuw, heel apart bij het Drielandenpunt en in Vijlen.

Vlak voordat ik vertrok las ik net een reportage over de Kroegjesroute, tussen Epen en Vijlen, en over de grens, in België. Ik heb hier ook stukjes van gelopen, maar ik ga zeker nog eens terug, om deze route in zijn geheel, 3 dagen, te lopen.

 

Kroegjesroute

 

 

Wordt vervolgd

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *