Verona, de stad van Romeo en Julia

 

 

 

 

Romeo en Julia, de arme zielige geliefden, waar Shakespeare over schreef. Over de hele wereld bekend als het toppunt van liefde. Waarom, ach, zo gaat dat, het gaat een eigen leven leiden.  Shakespeare zelf is nooit in Verona geweest, maar heeft de stad hierdoor wel beroemd gemaakt. Ter ere van Valentijnsdag ga ik iets over Verona schrijven.

Ik lees nu allerlei tips over romantische tripjes voor Valentijnsdag. Parijs, Venetië, Rome. Of dineren in Maastricht of bij een knappend houtvuur in de Ardennen Slotjes ophangen aan een brug, totdat die bijna bezwijkt. Opvallend weinig over Verona, terwijl dat toch juist de stad van Romeo en Julia is.

Informatie over Verona   Informatie over Romeo en Julia

Verona zelf is er helemaal klaar voor: van 12 t/m 15 februari 2015, is Verona in Love. Lees maar.

 

Verona in Love

 

De stad is vergeven van de harten, je kunt romantisch dineren enz. enz. Ook is het heel romantisch om in Verona te trouwen, wie weet wel op het balkon van het Casa di Giulietta!

Zelf ben ik een aantal keren in Verona geweest, meestal in de zomer. Ik vind het een heerlijke stad: er is heel veel te zien, de bouwstijl is aangenaam Italiaans. Toch vind je er weinig souvenirwinkels, ansichtkaarten enz., in tegenstelling tot highlights als Rome en Venetië, die wel lijken te bestaan van het toerisme. Verona komt nog authentiek Italiaans over, wat ik altijd erg prettig vind.

Ook zonder Valentijnsdag is het een leuke bestemming voor een paar dagen. Als je van cultuur houdt, is er genoeg te zijn. Maar Verona is ook leuk om gewoon lekker doorheen te slenteren, uitgebreid te tafelen en naar een wijn barretje te gaan. Ik ben er al verschillende keren geweest en ontdek steeds nieuwe dingen.

Laten we eerst maar eens bij Julia gaan kijken:

 

Casa di Giulietta

Het huis van Julia ligt op een binnenplaatsje. Je zou er bijna aan voorbij lopen, de toegang is vrij smal. Eenmaal op het plein struikel je over de mensen, die allemaal even met Julia op de foto willen. Want, wanneer je de borst van Julia aanraakt, zou je namelijk geluk in de liefde hebben. Je moet wel even geduld hebben, als je niet alleen maar vreemde mensen wilt fotograferen. Wil je zelf op de foto met Julia, geen probleem, er zijn genoeg mensen aan wie je het kunt vragen.

 

Verona Julia

Verona JuliaVerona Julia

 

Het huis zelf is nu een museum, waarvoor je entree moet betalen. Momenteel € 6,00. Je kunt dan op het balkon gaan staan en een foto laten maken. Binnenkort moet je zelfs € 2,50 gaan betalen om op de binnenplaats te mogen komen. Ga nog maar gauw!

Helaas: het ultieme romantische moment, jij als Julia op het balkon en hij als Romeo een serenade brengen, dat gaat niet lukken, daar is het gewoon te vol en te druk voor. Trouwens: her beroemde balkon schijnt er pas in 1930 aangebouwd te zijn.

De muren zitten vol ingekraste namen. Een ander fenomeen zijn de briefjes die er hangen. Er worden zelfs brieven aan Julia worden geschreven. Van overal ter wereld komen de brieven, die door vrijwilligers worden beantwoord.  Als je schrijft aan Juliet, Verona, komt je brief gewoon aan. Er is een heuse club, Il Club di Giulietta. 

 

Verona julia

 

In 20012 is er een film over gemaakt, Letters to Juliet.  Ik heb deze film ooit een keer gezien. Mierzoet, maar de beelden van Verona zijn wel mooi. Kijk hier voor de trailer van Letters to Juliet.

De laatste keer dat ik hier was, waren er nog geen slotjes. Het schijnt dat ze nu aan het hek naast Julia worden vastgezet.

Ook is er nog een huis van Romeo, maar dat is een paar straten verderop, en heeft alleen een vrij onopvallend bordje.

 

Verona Romeo

 

Verona is gelukkig oneindig veel meer dan alleen de stad van Romeo en Julia. Het heeft heel veel prachtige monumenten, teveel om allemaal te noemen. En ook nog genoeg rustige plekjes.

 

Geschiedenis Verona

Een stukje geschiedenis: Verona was al in de 1e eeuw v. Chr. een belangrijke Romeinse kolonie. Het heeft een strategische ligging: aan de rivier de Adige, in de Po-Vlakte, op een kruispunt van een aantal belangrijke Romeinse wegen. Een aantal bouwwerken getuigen hier nog van: de twee poorten, Porta Borsari en Porta Leona, de Arco dei Gavi, de stenen brug over de Adige (Ponte Pietra) het Romeinse theater en de Arena. Na de val van het Romeinse rijk kwam het onder invloed van verschillende families, waarvan de familie Scaligeri de belangrijkste was. De stad kwam tot bloei, wat nog goed te zien aan de vele bouwwerken. Later werd het een deel van het Venetiaanse Rijk. Vanaf 1866 hoorde de stad bij het nieuwe koninkrijk Italië.

 Arena di Verona

Veel mensen die voor het eerst in Verona komen, zijn er vanwege de Romeinse Arena. Hier worden in juli en augustus operavoorstellingen gegeven. Er komen dan ook busladingen vol met toeristen vanaf het Gardameer en andere omliggende gebieden. De terrassen er omheen, op het Piazza Bra, zitten dan meestal ook helemaal vol. Zie het programma van de Arena van Verona voor 2015.

 

Verona Arena

 

De Romeinse Arena van Verona stamt uit de 1e eeuw na Chr. en is de op twee na grootste ter wereld, na Rome en Capua. Het is in ieder geval in vergelijking met het Colosseum veel beter bewaard gebleven (en gerestaureerd.) Er kunnen 22.00 mensen in en het heeft 45 stenen trappen, waarop je kunt gaan zitten.

Buiten het operaseizoen zijn er ook nog concerten en voorstellingen, vanaf 1 juni tot 1 oktober. Er treden dan artiesten op als Laura Pausini en Zucchero. Houd er wel rekening mee dat een voorstelling wel eens afgelast kan worden, je zit echt in de openlucht.

Zelf ben ik in september eens naar tv-opnames van Festivalbar geweest, dat op 2 verschillend avonden werd uitgezonden. Daar werd toen ook ene prijs uitgereikt aan Eros Ramazotti. Heel apart om eens mee te maken.

Buiten de voorstellingen kun je de Arena ook bezichtigen. Meestal zit je gewoon op de stenen. Dus: kussentje mee, of anders ter plaatse kopen. Ook zijn er Vipplaatsen, dan zit je op rode stoelen. Maar daar is de entreeprijs dan ook naar. Er zijn 24 ingangen.

 

Verona Arena Verona Arena

 

Op maandag is de Arena gesloten. Natuurlijk was ik er de eerste keer precies op maandag. (Ik weet niet of deze tip altijd werkt, maar het is mij toen gelukt om door een dienstingang binnen te glippen, die toen open stond).

Het heeft wel wat, ze zijn de orkestbak aan het opbouwen, en je loopt er vrijwel in je eentje rond.

 

Verona Arena

 

 

Je kunt over de trappen klimmen en dan heb je een mooi uitzicht over het Piazza Bra en de huizen.

 

Verona Arena Verona Arena

 

Als je een rondje langs de Arena loopt zie je vaak buiten decorstukken staan. In dit geval van Aida, zo te zien.

 

Verona Arena

 

Buiten de Arena kun je op de foto met de Romeinse strijders of de levende standbeelden bekijken.

Voor de Arena is een groot plein met een park met fonteinen, en heel veel terrassen.

 

Verona Arena Verona Arena

 

Historisch centrum Verona

Door de winkelstraat, Via Mazzini. Het valt me steeds weer op hoeveel boekwinkels hier nog zijn, dat zie je bij ons niet zoveel meer.

Piazza delle Erbe, de oude groentemarkt, het oude Romeinse forum. Heel veel prachtige gebouwen. O.a. Palazzo Maffei, met wenteltrap. Torre dei Lamberti, 83 mtr. Deze schijn je te kunnen beklimmen. Standbeeld van de Madonna di Verona uit 1368 en Venetiaanse Leeuw.

 

Verona Verona Verona Verona

 

 

Meestal is hier markt. Veel kramen met Venetiaanse maskers.

 

Verona

 

Pizza dei Signori. Veel oude gebouwen. Voormalig stadhuis met wenteltrap, uit 1193. In het midden een standbeeld van Dante.

 

Verona IMG_0013 Verona

 

Verder:

 

Castelvecchio, met museum, Kerk: St. Anastasia, 12e eeuw.

Een beetje buiten het centrum, maar zeker de moeite waard, vanwege de prachtige kloostergang: de San Zeno Maggiore, uit de 12e eeuw.

 

Verona Zeno

 

 

Het is intussen middag en alle winkels zijn dicht. De restaurants zijn open en er wordt uitgebreid gegeten, de terrassen zijn vol. Eigenlijk overvol van al die indrukken, maar toch ben ik nog verder gegaan en ik had daar geen spijt van. Je komt nu over verlaten pleinen, sudderend in de zon. Zoals in alle Italiaanse plaatsen, veel kerken.

 

Verona Verona

 

Over de Adige, mooie historische brug. (Ponte Pietra) Ook uit de 1e eeuw na Chr. Gerestaureerd door de familie Scaligeri. Verwoest in de 2e W.O. Herbouwd met originele materialen. Wat is het hier rustig.

 

Verona Verona

 

In de verte de ruïnes van het Romeinse theater, waar ook weer toneelvoorstellingen worden gehouden, onder andere stukken van Shakespeare. Aan de andere kant van de rivier klimmen naar boven. Je waant je nu bijna buiten de stad. Dit zijn de wandelingen waar ik van houd. Even buiten de toeristenstroom, zo heerlijk rustig! Mooi uitzicht naar beneden.

 

Verona Verona Verona

 

Kerk San Giovanni in Valle, 12e eeuw.

 

Verona Verona

 

En zo kan ik nog wel even door gaan. Verona is 1 grote schatkamer.

 

Tips:

  • Verona moet het hebben van het eindeloze tafelen met lekker veel wijn. Zoals vrijwel iedere middelgrote Italiaanse stad die ik ken, is er geen echte uitgaansstraat. Er zullen best wel nachtclubs zijn, maar die zitten een bijna verstopt achter deuren, je moet ze weten te vinden. Meestal kunnen de obers er wel wat over vertellen.
  • Voor wie van musea houdt: er bestaat een Verona Card, kosten:24 uur € 15,00, 72 uur € 20,00. Website Verona Card 
  • Verona is ook de aanvlieghaven voor de toeristische zuidoost kant van het Gardameer. In de zomer is dit dus goed te combineren, ter afwisseling.
  • Als je echt budget naar opera of muziek wilt luisteren, ga dan gewoon op een bankje op het Piazza Bra of in het gras zitten. Je ziet niets, maar kunt wel alles horen, het geluid draagt best ver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *