Het Miljoenenlijntje, treinen met passie

Miljoenenlijntje

 

 

Rij mee in het langste museum van Nederland. Het Miljoenenlijntje, van Valkenburg naar Simpelveld. Zo genoemd, omdat er in de jaren twintig van de vorige eeuw voor meer dan één miljoen gulden per kilometer een spoorverbinding tussen Kerkrade en Simpelveld werd aangelegd, die aansluiting gaf op het kolenspoor van de Aachen-Maastrichter Eisenbahn en de rest van Nederland. Deze lijn wordt nu geëxploiteerd door de ZLSM, de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Voornamelijk door vrijwilligers, die gewoon treinfanaten zijn, dat kan niet anders.

 

Miljoenenlijntje

 

Beginpunt, station Valkenburg

De rit begint op het station van Valkenburg. Dit oude stationsgebouw is helemaal verbouwd tot brasserie. Achterin is er een speciaal loket voor de Miljoenenlijn.Tegelijk is het een soort klein museum.

 

Miljoenenlijntje   MiljoenenlijntjeMiljoenenlijntje

 

De trein komt binnen op het station. Er moet van locomotief worden gewisseld, want de achterkant wordt nu de voorkant. Een ouderwetse stoomlocomotief met kolen. Puf, puf, puf! Het station staat dan ook vol mensen, die gewoon even komen kijken.

 

Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje

 

De conducteurs hebben nog een ouderwetse pet op, en de kaartjes worden geknipt. Niets OV-chipkaart, zo heerlijk simpel nog.

 

Miljoenenlijntje

Miljoenenlijntje

 

De bordjes worden handmatig verwisseld. Opmerking van de conducteur: “Bij ons is geen werkloosheid, wij hebben nog overal poppetjes voor nodig”. De deuren worden keihard dichtgegooid, er wordt gefloten, we gaan rijden.

 

Miljoenenlijntje

 

Wat rijdt deze trein langzaam! We glijden door het Limburgse landschap.

 

Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje MiljoenenlijntjeMiljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje

 

Als we dan eindelijk vlak bij station Simpelveld zijn, komen we een “autotrein “ tegen, volgeladen met oude busjes. Vandaag zijn de Limburgse Keverdagen.

 

Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje

 

Het is gezellig druk op dit perron. En dan te bedenken dat dit station alleen nog door de Miljoenenlijn wordt aangedaan. De rest van de week is het hier stil.

Er is een pauze van 45 minuten, voordat de trein weer terug gaat. Ik maak een praatje met één van de conducteurs. Hij vertelt mij vol vuur over een rit in de winter. Er lag sneeuw, het was doodstil, je durfde alleen maar te fluisteren. In het pikkedonker kom je aan, maar in het dal zie je overal lichtjes. Dit zijn vrijwilligers met passie!

 

dscf5163

 

Op de terugreis zie ik pas, dat er zelfs een buffetrijtuig mee rijdt.

Ik ga weer terug naar mijn eigen station Schin op Geul, waar ik die week verblijf. Hier lopen 2 spoortrajecten, één voor de stoptrein van Veolia, de andere speciaal voor de Miljoenenlijn. Het was bijzonder om dit eens mee te maken.

 

Miljoenenlijntje  Miljoenenlijntje

Miljoenenlijntje

 

De Miljoenenlijn rijdt op woensdag en zondag, van Pasen tot oktober. In oktober en november even niet, want dan wordt er aan het spoor gewerkt. In december zijn er speciale kerstritten. Een retourkaartje kost € 12,50 en is ook in de trein te koop.

www.zlsm.nl

 

Miljoenenlijntje Miljoenenlijntje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *