Het pontje dat op zondag niet vaart

“Daar sta ik dan, met mijn fiets aan de hand, kijkend over het prachtige blauwe water van de Braassemermeer. We varen van Leimuiden naar Oude Wetering, waar ik weer verder mag gaan fietsen. Een beetje vakantie in je eigen omgeving”.

Ja, zo had ik deze blog willen beginnen. Het is allemaal iets anders gelopen. Zondag  9 maart was het voor het eerst een behaaglijk temperatuurtje. Tijd om er na de veel te lange winter eens lekker op uit te gaan. Een van mijn oude favorieten, De ANWB fietsroute Braassemermeer, 45 km, precies goed.

 

Braassemroute

 

Vanuit mijn woonplaats kan ik hiermee meteen beginnen. Door de polder van Koudekerk aan den Rijn naar het brede water van de Wijde Aa. Het is nog erg rustig. Over het pad langs de wijde Aa, waar je ’s zomers zo lekker aan de kant kunt liggen en kunt zwemmen, lopen wel een aantal wandelaars. Een gedeelte van deze route, 11 km, is ook te bewandelen. Zelf geef ik toch altijd de voorkeur aan de fiets, voor wandelen lopen de paden naar mijn smaak te recht.

 

Wijde AA

 

Stap in Woubrugge even af en geniet op het terras van restaurant Disgenoten.

 

Wijde AA

 

Een stukje verderop is een tweede terras aan het water, Hotel de Weger. Eigenlijk was ik nog maar net op weg, maar naar later bleek een goede keuze, want tot aan Leimuiden toe kom je op de route geen horeca meer tegen.

Na Woubrugge een stuk polderroute, naar Rijnsaterwoude. Hier kan de route worden ingekort door het pontje naar Roelofarendsveen te nemen. Nee, we doen de hele route vandaag! Onder de fietstunnel, hierboven loopt de A4, maar het duurt maar even. Verder naar Langeraar, met een grote kerk en historisch gebouw, St. Anthonius,

 

Langeraar

 

dan naar Bilderdam en verder naar de rand van Leimuiden. Ondanks het mooie Groene Hart is de drukte van de Randstad nooit ver weg.

In Leimuiden op weg naar de pont, voor mij het feestelijke hoogtepunt van deze rondrit. Vanwege het mooie weer zit er een man in zijn tuin. Die heeft het vandaag erg druk, want alle fietsers staan verdwaasd naar het bord te kijken: oktober t/m maart zondag gesloten.

 

Wijde AA

 

Ja, het is 9 maart en zondag. Een van de mede lotgenoten vraagt zich hardop af: “Zouden ze hier op zondag nooit mogen werken”? Blijkbaar mag dat na 1 april dan weer wel. Een goede les voor de volgende keer: check het tevoren even op internet. Een kilometer of 6 extra rijden betekent dit, via Weteringbrug, met behoorlijk wat horeca. Ook lijkt het hier wel een showboulevard, de oldtimers zijn vandaag voor de dag gehaald.  De naam zegt het al, hier is een brug, waardoor ik aan de overkant terecht kom, richting Oude Wetering.

Het is nog steeds heerlijk weer en deze dag is het genieten. Uiteindelijk, op de grens van Oude Wetering en Roelofarendsveen een tweede pontje, het Paddegat. Hier staan weer mensen te wachten, maar ook hier hetzelfde bord, niet op zondag. Maar kijk eens naar de overkant: dit pontje komt wel aangevaren. Balen is dat!

 

Wijde AA

 

Tip: Bekijk de actuele vaartijden, dan overkomt je dit niet.  www.voetveren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *