Krakow, Deel 1

Krakow

 

Polen, dat is toch een voormalig Oostblokland? Grijs, grauw, net opgekrabbeld uit het communisme? In Krakau is in ieder geval genoeg te beleven en het uitgaansleven doet niet onder voor dat van een moderne West-Europese stad.

Afgelopen maart was ik daar, met een groep reisagenten, op uitnodiging van Polenreizen.nl, luchtvaartmaatschappij Eurolot en de Poolse Organisatie voor Toerisme. We zijn enorm verwend qua eten en drinken, het kon niet op. Het is alweer een tijdje geleden, maar ik weet het allemaal nog goed, het heeft veel indruk nagelaten. De komende dagen zal hierover gaan vertellen.

Het is zaterdagavond. We staan in Le Scandale, een bar in Kasimierz, het voormalige Joodse Kwartier in Krakow. Geen armoede, geen grauwheid hier in Polen, integendeel. Er hangt een gezellige, relaxte sfeer. De bediening bestaat veelal uit jonge meisjes, gekleed in een kort spijkerbroekje en een witte blouse, die de ene cocktail na de andere serveren, Sex on the Beach, Sex with the Barman, Margarita en nog vele andere soorten. We zitten aan een lange tafel. Wil je meer privacy, dan kan dat ook, achterin staan banken en tafeltjes en is er een tweede bar. Dit is slechts een van de vele bars in deze wijk. Ook op de Grote Markt zitten ’s avonds de terrassen vol. Dit is Polen!

 

Krakow

 

 

Algemeen:

Krakow, het Florence van Polen wordt ze genoemd. Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Krakow was culturele hoofdstad van Europa in 2000. De Gouden Eeuw voor Krakow viel in de 15e-16e eeuw en het behoorde tot de Hanzesteden.
Het centrum is vol bezienswaardigheden. Het centrale marktplein, met de paardenkoetsen, levende standbeelden, overdekte winkelgalerij met souvenirs (voormalige Lakenhal), kerken, Wawel burcht op de heuvel enz. Krakow is ook een universiteitsstad. Verder is paus Johannes Paulus II (Carol Wojtyla) hier bisschop geweest, waar de inwoners van Krakow erg trots op zijn.

 

In de Lakenhal   Krakow

Krakow Krakow

 

Een erg leuke wijk is het voormalige Joodse Kwartier, Kazimierz, (niet te verwarren met het Joodse getto, dat aan de rand van de stad ligt). Tegenwoordig is het een kunstenaarswijk, met veel restaurantjes en barretjes.

Door de hele stad vind je karretjes met de typische zoute broodringen, Krakauer kringel “de eerste bagel ter wereld”.

 

Krakow

 

Alles is prima te voet bereikbaar. We hebben deze reis dan ook heel veel gelopen. Alleen voor de beide excursies, naar Auschwitz-Birkenau en de Wielicza -zoutmijn hebben we een minibusje gebruikt. Voor wie niet wil lopen rijden er door de hele stad karretjes die je naar de bezienswaardigheden rijden, bv. naar de Wawel burcht, de Schindler fabriek of Kasimierz.

Het is een moderne stad, die niet onder doet voor Praag of Boedapest, ik was dan ook aangenaam verrast. Er zijn behoorlijk wat barretjes. Ook heeft iedere straat wel zijn “Alkohole”, de drankwinkel.

 

Krakow   Krakow

 

Erg leuk om er nog eens terug te komen. In de zomer moet het er wel vreselijk druk zijn. Aan de rivier de Wisla is er in juni een groot feest. Ook zal er dan een stadsstrand zijn.

Ik heb me laten vertellen dat Krakow ook bij de Polen zelf “hot” is. Mensen uit Warschau komen in het weekend met de trein naar Krakau. Deze treinen zitten allemaal vol.

 

Eurolot

We vertrokken met vlucht K2412 van Eurolot. Op Schiphol vertrokken we van de B-pier en moesten we ouderwets met de bus naar het vliegtuig. Het toestel was een ATR72-202, met configuratie 2-2, i.p.v. 3-3, zoals je meestal ziet. Ik heb toch al aardig vaak gevlogen, maar zo’n klein toestel had ik nog nooit gezien.

 

Eurolot

 

We kregen zelfs een broodje aan boord, koffie en sap. Alcoholische dranken zijn niet inbegrepen. Er zijn geen tv-schermen bij de stoelen. Eventueel kun je gebruik maken van een gratis Ipad, maar zonder Wi-Fi.

De luchthaven van Krakau is vrij klein, slechts 2 bagagebanden in de aankomsthal. Al het vliegverkeer van en naar Polen gaat voornamelijk via Warschau.

Le Scandale Royal

Met de bus naar het centrum, de transfer was zo’n 20 minuten. Eerst de lunch in Scandale Royal, op het plein naast het parkje, een route die we nog vaak zouden lopen. Een enorme tonijn sandwich met patat. Wel een beetje veel, na het eten bij Eurolot! We zijn alle dagen qua eten en drinken flink verwend.

 

Scandale Royale Scandale Royale

Scandale Royale

 

Na de lunch maken we kennis met onze Poolse gids, een goedlachse vrouw die we Mo noemen. Ze weet heel veel en heeft ons deze dagen overspoeld met informatie.

Krakow

 

Grote Markt

Eerst lopen we naar de Grote Markt, de Rynek Glowny, het hart van de stad, met o.a. de Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en Lakenhal. Hier zijn heel veel terrassen! Het is nu nog vrij rustig, maar aan het eind van de middag wordt dat wel anders! Het plein is in de 13e eeuw ontworpen en meet ongeveer 200 bij 200 meter. Alle straten komen hier op uit.

 

Krakow

 

Collegium Maius

We lopen verder naar het Collegium Maius, het oude universiteitsgebouw. Ook Copernicus heeft hier gestudeerd. Mooie binnenplaats. Boven de ingang van het Collegium hangt een klok in de vorm van een zon, met 2 groene deurtjes er onder. Mo wist het precies: plotseling gaan de deurtjes open, trompetgeschal en een aantal poppen lopen achter elkaar, de secretaris, de koning enz. We zingen “Gaudeamus Igitur”, dat hoort erbij. We krijgen de raad om op 1 oktober nog eens terug te komen, want dan begint het nieuwe academische jaar en gaat men in optocht door de stad van de oude naar de nieuwe universiteit.( Ongeveer zoals bij de poppen). Deze gids is goud waard!

 

Collegium Maius

Collegium Maius

 

Franciscanenkerk

Hierna lopen we naar de Franciskanenkerk. Mooie gebrandschilderde ramen. Een kruisgang met schilderijen, waaronder weer Carol Wojtyla, paus Johannes Paulus II.

 

Krakow Krakow

 

Een wetenswaardigheid: dankzij het geld van de Europese Unie heeft de stad Krakow van deze kerk een maquette kunnen laten maken. Er staat er ook een maquette op de Wawel heuvel, waar we hierna naar toe gaan.

 

dscf2879

Krakow

Wawel Heuvel

We klimmen de heuvel op, met het Koninklijk Paleis en de kathedraal met gouden koepel. Hier hebben we ook een uitzicht over de Rivier de Wisla en het Joodse Kwartier. Als we afdalen, zien we nog het een en ander van de stad, maar niemand lijkt de feiten nog echt op te kunnen nemen, er is gewoon teveel te zien voor een middag.

 

Krakow                Krakow

Krakow

 

Opnieuw Grote Markt

Terug naar het plein, waar het intussen al veel drukker is geworden. Er zijn muzikanten, streetdance, het leeft!

 

Krakow

Krakow

 

Mariakerk

Bij de Mariakerk gaat om 5 uur het raam in de toren open en schalt er trompetmuziek. Dit stamt uit de 13e eeuw, als waarschuwing voor aanvallen van de Tartaren. Na een paar maten stopt het weer, als herinnering aan een torenwachter van wie de keel door een vijandelijke pijl werd doorboord. Voor de Polen is het een soort 2e volkslied geworden. Het klinkt elk uur opnieuw. Dit is weer iets wat je zonder gids niet zo snel zou weten.

 

 

We hebben deze middag Krakow in grote lijnen gezien, als je echt alles wilt bekijken heb je nog dagen nodig. Eerlijk gezegd was ik wel wat overweldigd door al die gebouwen. Ik ga het nog eens op mijn gemak, in mijn eigen tempo, opnieuw bekijken.

 

Avond

’s Avonds hadden we dan ons eerste diner, bij restaurant Pod Baranem, heerlijke Poolse uiensoep, zalm en sla met veel knoflook. Als dessert een plak cake doordrenkt met wodka. Om alvast te wennen aan al die wodka die nog zouden gaan drinken. We waren eigenlijk wel moe, maar er was nog een verrassing! Een heerlijke cocktail op het dakterras van hotel Sheraton! Okrzyki! (In dit hotel heeft het Nederlands elftal in 2012 tijdens de EK overnacht).

 

Krakow Sheraton

Krakow Sheraton

 

Tips:

  • Ieder jaar op 1 oktober begint het nieuwe academische jaar en gaat men in optocht door de stad, van de oude naar de nieuwe universiteit.
  • Aan de rivier de Wisla in juni zomerfeesten en strandbad
  • Ieder uur trompetgeschal vanuit de toren van de Mariakerk, op de Grote Markt

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *