Krakow, Deel 3, Wieliczka zoutmijnen

Wielizcka zoutmijnen

 

 

Naar de Joodse wijk Kazimierz, veel bars en restaurants. Terwijl buiten de zon schijnt, met een winterjas aan 800 treden onder de grond, afdalen in de Wielizka zoutmijnen. Potten en pannen in het Schindler museum. Afwisselend, dat zeker!

 

Krakow

 

Deze derde dag kan worden onderverdeeld in:

  • Vrije ochtend, lopen naar het Joodse Kwartier
  • Bezoek aan Wieliczka, de zoutmijnen
  • Bezoek aan het Schindler museum

 

Krakow

 

Wandeling naar het Joodse Kwartier

Op onze 3e dag in Krakow vertrekken we iets later, dus is er nog tijd voor een wandeling naar de Joodse Wijk Kazimierz. Van het oorspronkelijke plan, met de hele groep, kwam weinig terecht, omdat een aantal van ons stevig had kennis gemaakt met het uitgaansleven van Krakow en daarom wilde uitslapen. Uiteindelijk gingen we met z’n drieën. De zon schijnt, het is druk op straat en we moeten stevig doorstappen, want lopend is het best ver. Het eerste stuk door het park en over de Grote Markt, daarna de winkelstraat en de Wawel heuvel is al aardig vertrouwd. Typisch, hoe snel je ergens thuis kunt raken.

 

En inderdaad, de voormalige Joodse Wijk is een kunstenaarswijk geworden, met veel barretjes, restaurants en galerieën. We hadden verwacht nog wat orthodoxe Joden te zien, maar dat was niet het geval. Er staan wel synagogen en er zijn wat Hebreeuwse opschriften, maar daar blijft het bij. Het is wel een wijk waar ik zeker nog terug zal komen, als er wat meer tijd voor is.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Wieliczka zoutmijnen

Ook de zoutmijn in Wieliczka staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, sinds 1978, al in de begintijd dus. Het is ontstaan in de 13e eeuw en was een belangrijke bron van inkomsten voor de streek. Tot in de 20e eeuw is het in gebruik gebleven. De mijn heeft een lange toeristische traditie. Al aan het einde van de 15e eeuw kwamen er bezoekers, onder andere Copernicus. Bezoekers worden rondgeleid over een 3.5 km lange route. Elk jaar bezoeken zo’n 800.000 toeristen de mijn.

 

Wilieczka zoutmijnen    Wilieczka zoutmijnen

Wilieczka zoutmijnen

Terwijl het buiten prachtig weer was, liepen wij daar binnen met een winterjas aan, want het was maar 14°. We gingen in totaal 800 treden, 135 m. naar beneden. Er zijn 3 niveaus. De vloer, de beelden, alles is van zout gemaakt. Kabouters, ondergronds meer. Zout was vroeger heel kostbaar, mensen werden in zout betaald, “salaris”. Ook is er een ondergrondse kapel, met Bijbelse taferelen, o.a. “Het Laatste Avondmaal”, en kroonluchters, alles van zout. Er worden ook echt kerkdiensten gehouden, en concerten, je gaat dan gewoon met een lift naar beneden.

 

Wieliczka zoutmijnen Wieliczka zoutmijnen Wieliczka zoutmijnen

 

Ook wij hoefden die 800 treden niet weer te klimmen.We werden omhoog gebracht in een krap krakend liftje. Uiteraard moesten we aan de cel in Auschwitz denken, maar wij mochten er in ieder geval gauw weer uit. Totaal zijn er in de mijn 300 kamers en is het gangenstelsel 300 km in totaal. We hebben, ondanks die 2 uur lopen dus slechts 10% gezien. Ook deze excursie kan alleen met een gids worden gedaan. Echte fanatiekelingen kunnen nog verder afdalen, maar dan wel met mijnwerkerskleding en een helm.

 

Bezoek aan het Schindler museum

Op de terugweg zijn we nog langs het Schindler museum gegaan, dat iets uit het centrum ligt. Dit is het gebouw van de emailfabriek uit de film Schindler’s List. Sinds het uitkomen van de film, in 1994, is het ingericht als museum. Er hangen filmposters, een lijst met namen en foto’s van alle geredde Joden. Schrijnend was het om te zien, hoeveel gezonder deze Joden er uit zagen dan degenen die wel in het vernietigingskamp terecht zijn gekomen. Verder was er nog een bak met potten en pannen die daar zijn gemaakt. Overigens staat het huis waar Schindler heeft gewoond tegenover het parkje waar we dagelijks doorheen kwamen, op weg naar het centrum.

 

Schindler Museum Schindler Museum     Schindler Museum

 

 

Wordt vervolgd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *