Naar Tinos en Ios

Tinos-island

 

Nog ruim een week, dan ga ik naar 2 Griekse Cycladen-eilanden, Tinos en Ios. Beide ken ik ze niet, dus het wordt nieuw en spannend. Voor beide eilanden heb ik een uitnodiging gekregen, wat wil je nog meer!

Het was in november, tijdens de WTM in Londen. Zoals ik al had geschreven, (zie: Als travel blogger op de WTM), heb ik daar een aantal leuke afspraken gehad, waar ook al iets concreets uit is gekomen. Maar, dingen gebeuren ook wel onverwachts en spontaan. Ik stond in Londen op het station Poplar te wachten op de trein van de Docklands Light Rail, die me naar het Excel gebouw zou brengen, met mijn badge al om. Daar raakte ik in gesprek met 2 heren, ook met badge, die afkomstig waren van het Griekse eiland Tinos en daar appartementen hebben, Kritikos Rooms.

 

Kritikos-Rooms-Tinos

 

Tinos? Sorry, daar heb ik nog nooit van gehoord. Het ligt naast het eiland Mykonos, ja, daar heb ik wel van gehoord.Van het een kwam het ander, de uitnodiging kwam binnen en ik reis op 8 april naar Tinos, op uitnodiging van Kritikos Rooms, van vader Michaelis en zoon Vaggelis Kritikos.

 

Tinos-Kritikos-Rooms Tinos-Kritikos-Rooms Tinos-Kritikos-Rooms

 

 Over Tinos

Tinos is een heel religieus eiland. Bij buitenlanders is het niet zo bekend, die gaan veel vaker naar Mykonos, het feesteiland dat er naast ligt. Er komen voornamelijk Grieken naar het eiland, om religieuze redenen. Op Tinos bevindt zich namelijk de kerk van de heilige Moeder Maria, waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen om te bidden. Het is één van de populairste pelgrimsoorden van Griekenland.

 

Tinos-island Tinos-island

 

Ook is Tinos bekend om de traditionele dorpen. Het zijn er meer dan zestig, ze lijken op elkaar, maar zijn toch ook weer anders. En ieder dorp heeft natuurlijk ook weer zijn eigen kerk.

 

Tinos-island

 

Op een aantal plaatsen op Tinos wordt marmer gevonden en bewerkt. Vooral in het dorpje Pyrgos, in het noordoosten van het eiland, is de marmerproductie van groot belang. Dit plaatsje is ook de plek waar veel beroemde Griekse kunstenaars geboren werden en/of werkten. Het is net een openluchtmuseum: alles is versierd met marmer.

 

Tinos-island

 

Het eiland is bergachtig en je schijnt er prachtig te kunnen wandelen. Iets wat ik zeker zal gaan doen.

 

Tinos-island Tinos-island

 

Verder moeten er over het hele eiland veel duiventillen zijn.

 

Tinos-island

Grieks Pasen

Dat ik op 8 april vertrek, heeft een reden. Ik ga speciaal voor het Griekse Pasen, dat een week later valt dan het katholieke Pasen in West-Europa. Het moet dan heel speciaal zijn, niet alleen op Tinos, maar in heel Griekenland.

Op zaterdag vóór Pasen, wordt het eten dat op paaszondag zal worden geserveerd naar de kerk meegenomen en het wordt gezegend door de priester. In de week voor Pasen worden de voorbereidingen voor dit belangrijke feest in alle dorpen getroffen. De voorbereidingen voor Pasen houden in: het schoonmaken (soms verven) van het huis, het versieren van de straten, het bakken van het paasbrood en de paaskoekjes en het verven van de paaseieren.

Op goede vrijdag is er ’s avonds een mis in de kerk. Goede Vrijdag is de dag van rouw. De dood van Christus wordt herdacht. De icoon van Christus wordt op de Epitafios gelegd, wat het graf van Christus symboliseert. Er wordt hiermee buiten de kerk een processie gehouden. De Epitafios wordt door het dorp of de stad gedragen en veel inwoners van het dorp lopen mee met de processie. Langs de route gooien de mensen bloemen naar de Epitafios. De gelovigen lopen onder de Epitafios door. (Tekst: de Griekse Gids)

 

Naar Tinos

 

Michaelis Kritikos heeft me beloofd dat hij me zal rondrijden over het eiland, om me de dorpjes te laten zien. Om echt alles te kunnen zien, zou ik wel een week nodig hebben. Dan blijf ik maar een week! Ik wil zeker ook een dag gaan wandelen, lekker eten enz, precies wat je meestal doet in Griekenland.

Aangezien Tinos geen vliegveld heeft, vlieg ik naar Athene, alweer! Ik was daar in oktober nog, vanwege de TBEX Europe. Bij het vliegveld staat een bus klaar die naar de haven Rafina gaat, om daar de ferry naar Tinos te nemen. Bij aankomst in de haven wordt ik gelukkig opgehaald.

Ik houd niet van kant en klare reizen, maar dit is best wel een avontuur!

Naar Ios

 

Hierna ga ik nog naar een ander eiland, Ios, op uitnodiging van de Municipality of Ios. Dit is een contact van de afgelopen ITB in Berlijn, begin maart. We hebben dit super snel kunnen rondmaken, zodat ik maar 1 keer een vlucht hoef te boeken. Wel moet ik daar met verschillende ferry’s naar toe. Eerst van Tinos naar Mykonos en 2 uur na aankomst door naar Ios. Hier blijf ik 3 nachten, en ik zal voor 1 dag een begeleide tour aangeboden krijgen.

Eerlijk gezegd heb ik me in Ios nog niet zo verdiept. Er wordt beweerd dat het net zo’n feesteiland is als Mykonos. Nu zal ik daar in april nog niet zoveel van merken, neem ik aan. Als ik zo de foto’s bekijk, is het landschap vergelijkbaar.

 

Ios-island Ios-island Ios-island Ios-island Ios-island

 

Het wordt al met al een heel avontuurlijke reis: 4 verschillende ferry’s, en als laatste een overnachting in Piraeus. En nu maar hopen dat het volgende week daar niet zo stormt, anders kom ik nog zeeziek aan. Ik heb er zin in!

 

Is iemand van jullie er ooit wel eens geweest?

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *