Neukölln, het rustige zusje van Kreuzberg, Berlijn

Neukolln, Berlin

 

Hoe lang zal het nog duren voor Neukölln bekend raakt bij het grote publiek? Iedereen die naar Berlijn gaat en zoekt naar een alternatieve wijk, zal Kreuzberg noemen. Zelf had ik nog nooit gehoord van Neuköln, dat er tegenaan ligt. Net als in Kreuzberg zouden buitenlanders en jonge kunstenaars hier broederlijk naast elkaar wonen. Bij mijn laatste bezoek aan Berlijn besloot ik er eens te gaan kijken.

Aan de hand van het ANWB-gidsje dacht ik dat het een hele drukke levendige wijk zou zijn:

Neukölln wordt wel de Bronx van Berlijn genoemd. De Lower East Side, met bars, galeries en winkeltjes. En overal hebben ware kunstexplosies plaatsgevonden. Nachtvlinders hebben in een klein gebied een keur aan mogelijkheden.

Ik was er op een dinsdagmiddag, en trof eigenlijk een behoorlijk rustige wijk aan. Nu ben ik er intussen wel achter, dat Berlijn overdag of ’s avonds enorm kan verschillen. De kroegen hebben geen uithangborden zoals wij dat gewend zijn. Als ik één ding heb geleerd in die week Berlijn is het wel dit: een deur met veel graffiti zou best wel eens een bar kunnen zijn.

 

Neukolln, Berlin

 

Ook zijn de winkeltjes die in een reisgids worden genoemd verdwenen, en zijn daar weer andere voor gekomen.

Mijn wandeling door Neukölln.

Ik stapte uit op U-bahn station Hermannplatz. Dit plein heeft echt de sfeer van een multiculturele wijk, met allerlei etensstalletjes.

 

Neukolln, Berlin Neukolln, Berlin

 

Wanneer je de straten achter dit plein inschiet, kom je in een behoorlijk rustige buurt. Het heeft meer van een rustige woonwijk, compleet met speelplaats. Ik ben kriskras door allerlei straten gelopen, Friedrichstrasse, Lenaustrasse, Hobrechtstrasse, Bürknerstrasse. De huizen zijn een combinatie van statige 19e-eeuwse bouw, met mooie gevels en balkons, en graffiti. Het zou zomaar kunnen dat dit barretjes zijn, maar daar is overdag weinig van te merken.

 

Neukolln, Berlin Neukolln, Berlin

 

Een van de kunstadresjes die werd aanbevolen is Klötze und Schinken (Blokken en Ham?), een kunstgalerie, annex café.

 

DSCF0162

 

De inrichting was erg leuk, maar er was slechts 1 andere klant, de bediening liet een tijd op zich wachten, en zo ongeveer de helft van de menukaart was niet verkrijgbaar. Evengoed heb ik er wel een tijdje lekker gezeten.

 

DSCF0162 DSCF0166

DSCF0166

 

Aan het einde van de wijk, aan de oever van de Maybach, wordt op dinsdag en vrijdag markt gehouden. Volgens de reisgids is dit de “Turkenmarkt”. Aan het begin van de markt zitten er muzikanten en jongelui aan de waterkant. Het lijkt me hier op een zomerdag heel erg gezellig om zomaar te hangen. Aan het begin van de markt staan er ook nog wel Duitse handelaren. Maar verderop is het inderdaad een “Turkenmarkt”. De kleuren en geuren uit Turkije, de vrouwen met hoofdoeken. Ik houd hiervan, deze sfeer. Nu is het toch wel echt een buitenlandse wijk. De markt loopt hier ver door langs de oever.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Neukolln, Berlin

 

Neukolln, Berlin

 

Wanneer je daarna weer terugloopt, langs ongeveer dezelfde route, op weg naar de U-Bahn, ontdek je toch weer nieuwe dingen.

Zo stond ik ineens voor “Sing Blackbird“. Een vintage winkel annex barretje. Dit lijkt wel kenmerkend voor deze wijk: een barretje is nooit zomaar een barretje, er is altijd iets bij.

 

Neukolln, Berlin Neukolln, Berlin Neukolln, Berlin

 

De kleding: sorry, ik zou het niet kopen, niet echt mijn smaak. Maar wel weer leuk om hier binnen te zitten.

Ik ben in gesprek geraakt met de jongen uit de bar, over deze wijk. Volgens hem moet je deze wijk echt leren kennen. Het heeft allemaal verborgen plekjes. Grote winkels zijn hier niet, alleen kleine zaakjes zoals deze.

Zelf komt hij uit Friedrichshain, aan de overkant van de Maybach. Die wijk is wat op z’n retour, terwijl Neukölln in opkomst is, vooral bij jongeren.

Wie weet is deze wijk als ik hier terug kom weer heel anders. Dat is het leuke aan Berlijn, het blijft altijd in beweging!

 

Neukolln, Berlin Neukolln, Berlin

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *