Terug uit Athene

Athens

 

Wat is Athene geweldig! Cultuur natuurlijk, maar ook natuur, en het is vooral een eigentijdse Zuid-Europese stad. Aardige mensen, heerlijk eten. Een aanrader.

Hier kom ik zeker nog eens terug. Ik heb heel veel verhalen te vertellen, maar dat komt iets later. Vorige week kwam ik terug uit Athene, maar na de TBEX-conferentie zit ik nu alweer in Londen, voor de WTM.

Op 10 oktober kondigde ik mijn vertrek naar Athene aan. Ik zal er een aantal stukjes uitlichten:

  • Ik kom ik nu al op donderdagavond 16 oktober aan, dan heb ik 4 dagen om op eigen houtje dingen te ondernemen. En ja, wat?In ieder geval blijft er nog genoeg over voor een volgende keer, want die komt er zeker. Die extra 4 dagen waren nog lang niet genoeg.

Ik ben o.a. in de wijk rond het Omoniaplein geweest,

 

Athens

 

Rond de Antieke Agora

 

Athens

 

  • Volgens mij heb ik alleen al een halve dag nodig om de Acropolis en de tempels te bekijken.

De Acropolis had ik in ongeveer 2 uur gedaan. Ik had die dag uitgeslapen en was er pas rond 10.30 u. Dus boven was het al een topdrukte, en wam. Er wordt niet voor niets aangeraden om er al vroeg heen te gaan. De Acropolis gaat om 08.00 al open. Ook heb ik gezien dat er rond 16.30 nog mensen naar boven gingen. De entree kost 12 euro, maar daar krijg je nog een aantal andere bezienswaardigheden bij. Het ticket is 4 dagen geldig.

 

Athens Athens

 

  • Verder wil ik naar het Syntagmaplein, naar het “wisselen van de wacht” bij het Parlementsgebouw. Het schijnt dat ik daar vooral op zondagmorgen om 11 uur zou moeten zijn.

Dat klopt helemaal. Ik ben er tweemaal geweest. De eerste dag ging ik alleen op de foto met zo’n wachter. Ik wist niet beter dat ze altijd zo stokstijf stonden.

Athens

 

Op zondag was ik er al om 10.00 u., want bij de gegevens in de reisgids stond dat het wisselen om 10.00 u. was, dus ik twijfelde. Ik heb nu dus tweemaal het wisselen meegemaakt.

In eerste instantie lopen de twee wachters heen en weer, gooien hun geweer omhoog, draaien om elkaar heen en wisselen van plaats. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Er staat een soort militair bij die het allemaal regelt en af en toe de kwastjes weer recht hangt. Dan mogen er ca. 10 minuten foto’s worden gemaakt, maar je mag de wachters niet groeten en niet aanraken, ze zijn weer zoutpilaar geworden.

Athens Athens Athens

 

Daarna komt de wissel: Er komen 2 nieuwe wachters aangelopen, geëscorteerd door een derde wachter. Na weer wat gedraai en gegooi met geweren staan de nieuwe wachters er en lopen de 2 oude wachters weg.

 

Athens

Athens

Athens

 

Dit is dus de wisseling van de wacht zoals deze normaal ieder uur plaatsvindt. Op zondagmorgen om 11.00 u. is de officiële parade.

De weg langs het parlementsgebouw wordt afgezet voor verkeer en alle Evzone soldaten paraderen over de weg. Het hele plein voor het Parlementsgebouw staat vol, er zijn een aantal trompettisten en het staat vol mensen.

Athens Athens Athens Athens Athens

 

Hier had ik me dus op verkeken, ik kwam pas 20 minuten van te voren aanlopen en had moeite om een fatsoenlijke plaats te vinden. Je moet sowieso de keuze maken of je langs de weg wilt staan om de parade te zien of vooraan bij het hek op het plein, allebei tegelijk gaat niet.

Ondanks dat het behoorlijk toeristisch is, was het toch wel leuk om een keer mee te maken.

 

Een leuk filmpje hierover op YouTube gevonden: Wisseling van de wacht Athene

 

  • Een bekende wijk is de Plaka, maar ik heb al gelezen dat het daar toeristisch en duur is. De studentenwijk Monastiraki wordt aangeraden.

Plaka is inderdaad erg toeristisch. De winkelstraat Odos Adrianou is een aaneenschakeling van souvenirwinkels. Alle restaurants adverteren met: vanavond livemuziek”.

 

Athens

Toch zijn er nog wel een paar authentieke hoekjes.

 

Athens

 

Monastiraki is veel echter. Het plein bij het metrostation is druk en levendig. Om de hoek is de Archeologische vindplaats van de bibliotheek van Hadrianus, daar staan veel souvenirstallen.

 

Athens Athens

 

Ik ben er op zondagochtend naar de vlooienmarkt geweest, die buurt is erg leuk.

’s Avonds is het een echte uitgaansbuurt, de terrassen zitten dan allemaal vol.

 

Athens dscf6238

 

  • Verder Omonia Plein, overdekte markthallen etc.

Hier ga ik een apart verhaal over schrijven. Ik kan vast vertellen dat er in de markthallen alleen vlees en vis wordt verkocht, geen kleding of souvenirs.
Deze wijk is echt een aanrader, als je van het zuivere Griekse leven, zonder toeristen houdt.

 

Athens

Athens

 

  • Vroeger las je altijd dat Athene verstikt werd door de smog, en dat het verkeer om de Acropolis heen racete. Het centrum zou nu gedeeltelijk autovrij moeten zijn. Vanwege de Olympische Spelen in 2004 zou de stad een opknapbeurt hebben gehad.

Helemaal waar. Wanneer je vanaf de Acropolis naar beneden komt, kom je op de lange Odos Apostolou Palou. Dit is helemaal voetgangersgebied. Een aangename weg om te lopen. Er zijn restaurants en stalletjes, maar niet echt opdringerig.

 

Athens Athens

 

  • De excursie naar Kaap Sounion paste niet meer in het schema, dus wil ik daar zelf naar toe. In de middag, want dan kun je blijven tot zonsondergang. Ik kan natuurlijk een dure excursie boeken, maar er rijden ook lijnbussen naar toe. Alleen: de laatste bus gaat echt om 20.00 uur terug. Geen idee hoe ver het lopen is.Hier komt nog een apart stukje over, want het was een mooie tocht. Heel veel van de kust gezien, en er zijn ook mooie wandelpaden rondom de tempel van Poseidon.

 

Sounion Sounion

 

Ik heb toch een excursie geboekt, 40 euro. Alles was goed verzorgd, compleet met gids.

Nadeel: we gingen al om 17.15 terug, dus die mooie zonsondergang die je altijd op de foto’s ziet, hebben we gemist. Nu moet ik zeggen dat ik daar alleen excursiebussen heb zien staan, geen lijnbussen. Als ik hier ooit weer kom en hopelijk meer tijd heb, ga ik dat toch eens uitzoeken. Het scheelt behoorlijk veel of je om 5 uur of 8 uur terug gaat.

 

  • Ik vraag me af of ik veel tijd zal besteden aan musea. Op zich loop ik liever buiten. Wel heb ik goede ervaringen met de Nationale musea in Napels en in Cairo.Het Nationaal Archeologisch Museum is een aanrader. Ik was er al om 10.00 u. Dat is een prima tijd. Toen ik rond 11.30 weg ging, stonden de rijen schoolkinderen al te wachten.

Ook het nieuwe Acropolis museum is een aanrader, al is het alleen al voor het buitenterras met uitzicht op de Acropolis. Het kaartje is trouwens maar 5 euro, Athene is niet duur.

 

Athens

 

  • Ik denk er over om een kaartje te kopen voor de hop on hop off bus, € 16,00. Ik heb dat al vaker gedaan in andere steden, Dublin, Antwerpen, Dubai, en het is een goede manier om een globale indruk te krijgen en de afstanden te kunnen inschatten. Wat me niet leuk lijkt, daar hoef ik dan ook niet meer naar toe.Ik heb er een van de laatste middagen ingezeten, en alleen omdat het kaartje gratis was, van onze sponsor City of Athens. Het is niet echt nodig, het historisch centrum is niet groot, en alles is prima te doen te voet of met de metro.

Ik had een kaart van Athens Open Tour. Er zijn nog 2 andere maatschappijen die exact hetzelfde doen: City Sightseeing Tour Athens & Piraeus, en nog een andere maatschappij, met blauwe bussen, waarvan ik de naam even kwijt ben. Deze laatste zou maar 13 euro kosten, i.p.v. 18 euro, zoals de andere 2. Het kan geen kwaad om op het Syntagma-plein bij de diverse kiosken de prijzen te vergelijken.

  • Er moet nog een wijk zijn, Exarcheia, waar veel street art is. In de reisgids staat hier niet veel over, maar de excursie was me al opgevallen, ze noemen het Kreuzberg.Ook hier is het niet van gekomen. Het moet een echte uitgangswijk zijn, vooral voor studenten. Ook Psiri en Gazi zijn de nieuwe uitgaanswijken. Nu heb ik door de hele stad heen al street art gezien, vooral in Monastiraki.

 

Athens Athens

 

Athene is een bestemming voor het hele jaar.
’s Zomers kun je bijvoorbeeld aan de kust verblijven, in Glyfada of Voula, en vandaar naar Athene gaan.
In de winter is de stad aangenaam koel, het wordt er nooit lager dan 15 graden.

Op 30 km afstand in het natuurpark van de Berg Parnitha. Er is zelfs wintersport mogelijk. En tegelijk wordt het water van het Vouliagmeni Meer nooit lager dan 20 graden.

Athene in de winter is dus zeker een aanrader.
Ik hoop er gauw weer eens te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *