Tour for Life 2014 Dag -1 Proloog, Aankomst in Bardonecchia

Tour for Life Proloog

Het Olympisch dorp in Bardonecchia, groot geworden door de Olympische Spelen van Turijn in 2006. Hier overnachten we met zo’n 350 personen, wielrenners en vrijwilligers. Morgen is de start van de Tour for Life, een wielrentocht van Italië naar Nederland, 1.260 km, van 31 augustus t/m 7 september.

Kijk nog even terug naar: Tour for Life 2014, fietsen van Italië naar Nederland.

Villaggio Olimpico, is dat een leuk vakantiehotel? Voor mij in ieder geval niet. Het is echt gebouwd met het doel om zoveel mogelijk mensen te kunnen herbergen en de inrichting is back to basic. Lange gangen, eindeloos lopen, mega-eetzaal. Je kreeg er een beetje Oostblok-gevoel bij. En de kamers verschillen ook: ik zat op een 3 persoonskamer zonder balkon, maar er zijn ook kamers met een balkon en mooi uitzicht.Het wellness gedeelte was misschien wel mooi, maar daar zijn we niet aan toe gekomen.

 

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia

 

 

En dan ben je met zo’n 300 wielrenners: fietsen laat je natuurlijk niet buiten staan. Dus die fietsen gingen ook allemaal nog door die gangen en in de lift. Hoezo massaal? Maar ondanks alles was het de meest luxe accommodatie van de hele week.

Het mediateam van Tour for Life heeft van elke dag een videofilm gemaakt. Leuk om de route te zien, je krijgt bewondering voor de prestaties van de teams.

Ik zal het verslag doen vanuit de ogen van een vrijwilliger. Zonder vrijwilligers geen Tour for Life, “We make it happen!”

 

Tour for Life Bardonecchia

 

Foto: Tour for Life

 

Beschrijvingen van plaatsen waar ik zonder de Tour for Life hoogstwaarschijnlijk niet was geweest. Een onbekend stukje Oost-Frankrijk.

Het begon de dag ervoor, op de parkeerplaats bij Amsterdam Arena. Voor mij was het vervoer naar Bardonecchia geregeld door middel van een touringcar, met fietsaanhanger, met vertrekpunt Groningen. Deze bus was gereserveerd door het team Heidi fietst en had nog voldoende plaatsen over. Visioenen van lang geleden, toen vakantie per touringcar nog vrij normaal was en ik viermaal op vakantie naar de Costa Brava ben geweest. Veel was er niet veranderd: strak op je plaats blijven zitten, stoel kan maar half achterover, als je iets op de grond laat vallen ben je het kwijt, rechtop slapen, voor zover dat mogelijk is. Het begin van de ontberingen.

En de beide chauffeurs, die toch wel hun hoofd moesten schudden, bij de gedachte dat je per touringcar naar Noord-Italië gaat, om daarna vrijwillig het hele stuk weer op de fiets terug te gaan.

De volgende ochtend een stop op een mistige, bewolkte parkeerplaats. Zo’n 100 km voor het eindpunt is er nog geen berg te zien. En ineens volop! Altijd weer verrassend.

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia

 

Als laatste door de Fréjustunnel, 12,8 km lang en dan zijn we al bijna in Bardonecchia.

 

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia

Bij aankomst in Bardonecchia kunnen we het hotel niet meteen vinden. We moeten door het dorp. Er is wel een tunneltje dat naar buiten leidt, maar dat is veel te laag voor de touringcar. We stuiten op een wegafsluiting: het is zaterdagochtend en marktdag in Bardonecchia. Na een hoop gedoe en druk gepraat met de plaatselijke politie gaan de hekken opzij. Helaas, tevergeefs, want het blijkt dat we hier niet moeten zijn.

 

Tour for Life Bardonecchia

Bardonecchia bestaat eigenlijk uit 2 gedeelten, het oorspronkelijke dorp beneden, en het wintersportgedeelte boven. En het Villaggio Olimpico ligt dus boven.

 

Tour for Life Bardonecchia

 

Een kijkje in Bardonecchia
De bergen reiken tot boven de 3000 mtr. Het denkt haar ontwikkeling aan de strategische ligging. Het ligt aan de spoorlijn van Turijn naar Fréjus (Frankrijk) en 12 km van de Fréjustunnel, die het Valle di Susa met Frankrijk verbindt. Het ligt langs de rivier de Dora Riparia.

 

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia
Echt heel oud is het centrum niet. Het heeft de stijl van een willekeurig, later ontwikkeld, bergdorp.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

In het wintersportgedeelte heerst de sfeer die ik herken van bv. Madonna di Campiglio en Cortina d’Ampezzo. ’s Winters zal het er ongetwijfeld levendig zijn en ’s zomers probeert men de boel nog een beetje op gang te houden door uitgezette wandelingen, sportactiviteiten en een stoeltjes lift naar boven.
De stoeltjeslift is open, maar daar was net niet genoeg tijd voor, mogelijk een ander jaar. Het kost € 10,00 voor 3 uur. De lift leidt naar een avonturenpark. Ook kan de mountainbike mee. Die gaat mee in een aparte cabine.

 

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia
Zonder Tour for Life zou ik hier niet zo snel terecht zijn gekomen.
Opvallend was wel dat Bardonecchia, ondanks de ligging vlakbij Frankrijk, qua sfeer en taal, nog puur Italiaans was. Wel hebben ze een eigen dialect.

 

Tour for Life Bardonecchia

Tour for Life Bardonecchia
We genieten nog even van de rust en de sightseeing, want morgen begint het echte werk.

 

Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia Tour for Life Bardonecchia

 

’s Avonds met de hele groep eten in de “vreetschuur”, een gigantisch grote eetzaal. In de rij staan voor je eten. Kunnen we vast wennen voor de rest van de week.

Wordt vervolgd

NB. De inschrijving voor editie 2015 is alweer geopend. Vanaf 2015 wordt er gereden voor de Daniel den Hoed Stichting voor kankeronderzoek.http://www.tourforlife.nl

Zie de promovideo Tour for Life2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *