Tour for Life 2014, Dag 7 Ardennenklassieker – Heuveletappe

Tour for Life 2014

 

 

Afscheid van het vlakke Frankrijk, we gaan vandaag de Belgische Ardennen in. Meteen een totaal andere sfeer, België leeft! Arlon heeft meer terrassen dan je af kunt lopen. Hier is duidelijk veel meer toerisme.

 

Tour for Life 2014                 Tour for Life 2014

 

Ik geef verslag vanuit de ogen van een vrijwilliger. Beschrijvingen van plaatsen waar ik zonder de Tour for Life hoogstwaarschijnlijk niet was geweest. Mijn belevenissen zijn weer heel anders dan die van de renners, mede doordat wij met de auto vaak een andere route moesten nemen en snel naar de volgende camping zijn gereden.

Tour for Life Dag 7

De Belgische Ardennen, een stukje Luik-Bastenaken-Luik. Dit was best een pittige etappe, maar het hoort er gewoon bij, absoluut!

Ik heb alles natuurlijk weer vanuit de auto gezien. Voor we Frankrijk uit zijn wacht ons nog een stukje departement Meuse. Ik heb het nu echt wel gehad met Frankrijk, wat is het nu vlak en eentonig.

 

Tour for Life Dag 7 Tour for Life Dag 7

 

Arlon

In België kun je tenminste overal koffie drinken. Een onverwachte verrassing, we zijn op het Marktplein in Arlon. Een heel plein vol terrassen. We pakken op goed geluk maar de eerste de beste, Taverne Les Arcades. En ja, dat is waar ook, als je in België cappuccino bestelt krijg je koffie met slagroom. Gelukkig kregen we hier de keuze tussen Crème of Italien.

 

Tour for Life Dag 7 Tour for Life Dag 7 Tour for Life Dag 7  Tour for Life Dag 7 Tour for Life Dag 7

 

Arlon is een middelgrote Belgische stad, met de bijbehorende historische gebouwen. Het is de kleinste provinciehoofdstad van België, maar ook één van de oudste steden. Een stad die ik graag op mijn lijstje zet om nog eens nader te bekijken. Zo’n onverwacht pareltje, een niet al te grote stad, daar houd ik wel van.

 

Grand Halleux, Vielsalm

Een stuk van het parcours Luik-Bastenaken-Luik. En al snel zijn we op de plaats van bestemming, Grand Halleux, vlakbij Vielsalm, Camping les Neufs Pres.

En de vrijwilligers die vaker met de Tour for Life zijn mee geweest wisten het al: bij de ingang is een friterie. Die draaide meteen overuren met deze grote groep. Want: ook hier lag het toerisme al vrijwel stil. En de slimmerd zou om 2 uur ’s middags al sluiten. Dus de renners die in de middag aan kwamen grepen mis. Een gemiste kans op inkomsten!

 

Tour for Life Dag 7 Tour for Life Dag 7

 

De camping is onderdeel van een recreatieterrein met speeltuin etc. Ook deze camping had geen chaletjes. Degenen die in een hotelkamer sliepen, zouden naar Chateau de Wanne gaan, 6 km verderop. Ik heb gehoord dat je het “Chateau” wel kunt vergeten, het waren slaapzalen met stapelbedden.

 

Tour for Life Dag 7

 

Het dorp Grand Halleux viel me helaas wat tegen, ik had iets te vroeg gejuicht. Ook hier geen kroegje, en tussen 2 en 5 uur ’s middags ook de winkels gesloten. Ik ben nog een mooi stil kerkje binnen geweest, l’Eglise Saint Laurent, maar dat was het wel.

Tour for Life Dag 7  Tour for Life Dag 7

Tour for Life Dag 7Tour for Life Dag 7

 

Het zit er dan ook bijna op, de laatste etappe naar Landgraaf stelt niet veel meer voor. ’s Avonds was er een groot feest, met dj, tot 01.00 u. ’s nachts. Mijn team heeft dus veel uren gedraaid, want we stonden met z’n vijven in de bar.
Officieel was de drank de heel week alleen met bonnen verkrijgbaar, maar dat was deze avond in de praktijk niet meer haalbaar, dus werd er toch met geld betaald. Een hele drukte dus. En ’s ochtends vroeg weer koffiedienst, dus was het wel een hele korte nacht.

 

Dagafstand: 215 kilometer

Hoogtemeters: 2200 hoogtemeters
Hoogtepunten: Je doorkruist de Ardennen in drie landen en rijdt grote delen van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

 

Tour for Life Dag 7                         Tour for Life Dag 7

Video

Het mediateam van Tour for Life heeft van elke dag een videofilm gemaakt. Leuk om de route te zien, je krijgt bewondering voor de prestaties van de teams. Tour for Life 2014 Dag 7

 

 

NB. De inschrijving voor editie 2015 is alweer geopend. Vanaf 2015 wordt er gereden voor de Daniel den Hoed Stichting voor kankeronderzoek.http://www.tourforlife.nl

Zie de promovideo voor Tour for Life 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *