Tour for Life 2014, fietsen van Italië naar Nederland

 

 

Het is nu ruim een week geleden dat ik dodelijk vermoeid maar voldaan terugkeerde van 10 dagen Tour for Life.  De Tour for Life, wat is dat? Een wielerevenement, van 31 augustus t/m 7 september, nu al weer voor de 6e keer gehouden, voor het werk van Artsen zonder Grenzen. 36 wielerteams hebben in 8 dagen tijd de afstand van 1.260 km en 20.000 hoogtemeters tussen Bardonecchia in Italië en Landgraaf in Zuid-Limburg afgelegd.

 

Tour for Life 2014 Tour for Life 2014

 

Hiervoor hebben ze in totaal een sponsorbedrag van meer dan 760.000 euro voor Artsen zonder Grenzen bij elkaar gehaald. Het weer was prima en behalve wat lichte blessures is alles prima verlopen.

Tour for Life 2014

Bijna 600 Tour for Life-renners, supporters en vrijwilligers hebben zich in 2014 letterlijk en figuurlijk in het zweet gewerkt om zo veel mogelijk geld op te halen om het werk van Artsen zonder Grenzen te ondersteunen. Zij hebben vorige week een onvergetelijk avontuur met elkaar beleefd. Een week die in het teken stond van wielrennen, maar ook van het belangrijke werk van Artsen zonder Grenzen. https://www.facebook.com/tourforlife

 

 

Ieder team had zijn eigen 2-4 verzorgers mee. Verder was er een team van zgn. Bike Writers, schrijvende fietsers, die op hun manier verslag deden.

Ook hadden we als gastrijders mee: oud-wielrenner Maarten Ducrot, ambassadeur van Artsen zonder Grenzen, en schrijver/wielrenner Tim Krabbé. Zij staken elkaar goedmoedig de loef af, wie als eerste boven zou komen.

 

Tour for Life 2014

 

Iedere dag werd er door het mediateam een film gemaakt, die ’s avonds tijdens de briefing, de “avondetappe”, werd vertoond.

 

Tour for Life 2014

 

 Vrijwilliger bij de Tour forLife

De hele periode was ik hierbij. Nee, niet als wielrenner, dat is niets voor mij. Een lekker stukje rijden in de Zuid-Hollandse polder gaat nog net, maar daar blijft het dan wel bij. Nee, ik hoorde bij het team van 120 vrijwilligers dat de hele week meereisde.

Vrijwilligers: o.a. een motorbegeleidingsteam, dat voorop reed om de route verkennen, de op- en afbouwploeg, die elke dag het kamp versleepte van de ene camping naar de volgende, EHBO-personeel, masseurs, mecaniciens, koks, een dj, ontbijtploeg en ikzelf zat in de koffie- en barploeg. Dat varieerde van ’s morgens om 5 uur beginnen met koffie en thee zetten voor het ontbijt, in grote ketels, ’s middags idem, of vanaf de middag tot aan de late avond aan de bar staan.

 

 

 

Waarom doe je dit?

Ja, weinig slapen, en ondanks dat ik de luxe versie van kamperen had, chaletjes, toch ook wel eens op een matras of matje op de vloer liggen. De renners gaan voor, die doen het tenslotte. Dus als ik “maar” als vrijwilliger aan de beurt was, was de douche al koud. Een nieuwe dimensie!

En waarom doe je zoiets? De sfeer van zo’n evenement is geweldig. Bovendien kreeg ik nu de gelegenheid om op deze manier iets van het traject in Frankrijk te zien.

Frankrijk

Je gaat naar Frankrijk of naar Italië op vakantie. In mijn geval was dat altijd Italië, en Frankrijk kende ik alleen van Parijs en de Autoroute de Soleil op weg naar Spanje, niet echt dus. Tijdens deze week heb ik door een voor mijn onbekend stuk Oost-Frankrijk gereisd, van camping naar camping. Niet alles van de route heb ik meegekregen, maar net voldoende om een globale indruk te krijgen.

Alvast een paar opmerkingen over dit stuk Frankrijk, volgens mijn belevenis:

  • Er was op de Franse campings waar wij kwamen voor internet steeds een code nodig, al dan niet tegen betaling, met het invullen van allerlei gegevens, en altijd slecht. Een groot deel van de week zijn we dan ook offline geweest. Een beetje ouderwets nog.
  • Het vooroordeel dat Fransen echt alleen Frans spreken is bevestigd. Nu kan ik me dat in een stil dorpje bij de bakker nog voorstellen, maar op een campingreceptie komt dit weinig gastvrij over. Ach, het blijven Fransen…
  • Zodra we de Alpen uit waren en in de Jura, Vogezen en Elzas kwamen waren de dorpen erg verlaten. Terrassen waren niet te vinden. In ieder dorp stond een grote kerk, maar de spreekwoordelijke kroeg naast de kerk ontbrak. En in de Belgische Ardennen was het meteen weer een andere wereld.

 

Tour for Life 2014

 

  • – Dat het naseizoen was, bleek heel duidelijk. Op de meeste campings waren we echt de enige gasten. We hebben twee keer bij een meer gestaan, waar echt geen toerist meer was te bekennen. Blijkbaar is het de hele maand augustus vakantie, en daarna helemaal niet meer?

 

De komende dagen zal ik vertellen wat ik van dit gedeelte van Frankrijk heb meegekregen. Mijn belevenissen zijn weer heel anders dan die van de renners, mede doordat wij met de auto vaak een andere route moesten nemen en snel naar de volgende camping zijn gereden.

 

NB. De inschrijving voor editie 2015 is alweer geopend. Vanaf 2015 wordt er gereden voor de Daniel den Hoed Stichting voor kankeronderzoek. www.tourforlife.nl

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door de fotograaf voor Tour for Life.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *