Tussen Zoetermeer en Zoeterwoude, verrassing in eigen streek

Zoeterwoude

 

Een dagje naar het strand loopt uit op een onverwachte rondvaart. Er valt nog veel te leren over je eigen streek. Deze nazomer valt qua weer niet tegen, met steeds een temperatuur van rond de 21˚. Afgelopen vrijdag was het twijfelachtig of dit wel voldoende was voor strandweer, maar proberen kun je het altijd. Mijn favoriete strandplek is “het Zoetermeerse strandje”, oftewel recreatiegebied Noord-Aa, tussen Zoeterwoude en Zoetermeer, zo’n 15 km bij mij vandaan. De fietstocht er naar toe is altijd een feestje, dwars door de polders van het Groene Hart. Al een aantal keer had ik de vierkante ANWB-bordjes van de fietsroute Meer en Woude al zien staan. Eigenlijk zou ik die eens helemaal moeten gaan fietsen, 36 km is prima te doen. Maar het werd een dag met een extra verrassing!

 

 

Onderweg

Ik vertrek. Eerst even een foto in mijn eigen mooie Koudekerk. Het ligt wel niet aan deze fietsroute, maar evengoed is het onderdeel van het Groene Hart van Zuid-Holland.

 

Koudekerk

 

Daarna moet ik een stuk over de Rijndijk, Hazerswoude-Rijndijk en Zoeterwoude-Rijndijk, en langs de grootste brouwerij van Nederland, de spoorlijn Leiden-Utrecht over, en dan kan het grote genieten beginnen.

Ik ben nu in de Grote Polder (ik ben zojuist het gelijknamige industriegebied gepasseerd) en passeer de Grote Molen. Het eerste bordje van de fietsroute heb ik al gezien.

 

Zoeterwoude

 

Meer en Wouderoute

Meer en Wouderoute

 

Nu rechtdoor het Molenpad op, richting Zoeterwoude Dorp. Dit pad wordt veel door wielrenners en wandelaars gebruikt. Aan de linkerkant staan regelmatig bankjes.
Dit is dus mijn route richting strandje, niet slecht toch? Dan linksaf ‘t Watertje op, en ik rijd nu door de buurtschap Noordbuurt in Zoeterwoude, en de weg heet dus de Noordbuurtseweg.

 

Meer en Wouderoute

Meer en Wouderoute

 

Boerderij ’t Geertje

Het zonnetje schijnt, het is niet te warm, wat wil je nog meer! Aan het einde van deze weg is een fietskruising, na een hoge brug. Dan linksaf de Geerweg op, richting Noord-Aa.
Aan de linkerkant staat al, zo lang ik me kan heugen, boerderij ’t Geertje. Het valt me op hoeveel auto’s hier weer staan geparkeerd. Op weg naar strand en zon ben ik er altijd voorbij gefietst, maar ik besluit om nu maar eens te gaan kijken. En het was zeker de moeite waard!.
Ik had altijd gedacht dat je daar een beetje leuk geitjes kon kijken, en dat was het. Maar behalve geiten zijn er ook varkens en pony’s, je kunt er pannenkoeken eten, een kano huren, en er is een landwinkel met biologische producten. Ook kun je er kinderpartijtjes houden, ze verzorgen kerstpakketten en er is zelfs een kampeerveldje.

 

 

Naar het strand

Op een bord stond een aankondiging dat er tweemaal per dag een rondvaart was, in een sloep, door de polders naar Vlietland en terug. Ik heb het even gelaten voor wat het was en ben verder gegaan naar de Zoetermeerse Plas. Helaas, het strandje, dat ik vaak genoeg afgeladen vol heb gezien, was nu verlaten, want het lag precies in de schaduw. Gelukkig lag het terras van AA-zicht, waar ik al menig lekker drankje heb genoten, wel precies in de zon. Ik heb hier lekker zo’n anderhalf uur zitten lunchen. Het is een geweldige plek, ook wanneer het geen strandweer is. Ze zijn zelfs ’s winters open, en je kunt het afhuren voor feesten.

 

 

Noord AA

 

De rondvaart

Ik besloot om terug te gaan naar het Geertje voor de rondvaart met de Meervaarder, en daar heb ik geen spijt van gekregen. Zolang ik me kan herinneren woon ik in deze streek, maar ik ben een heleboel nieuwe feiten te weten gekomen tijdens deze 2 uur varen. Ook ziet het landschap er weer anders uit dan vanaf de fiets. Het grappige was dat de meeste mensen op de boot, net als ik, gewoon hier uit de streek komen.

De gids, Lia, heeft een heleboel verteld, teveel om te onthouden, maar ik zal een aantal dingen die ik nog weet hieronder melden:

 

Meervaart

 

Feiten

• Wat ik altijd Noord-Aa noemde is niet het zwemmeer, want dat is de Zoetermeerse Plas. En een plas is afgegraven, maar een meer is natuurlijk ontstaan. De sloot waar we nu over varen is de Noord-Aa, en dit was vroeger een belangrijke vaarverbinding.

• Het bruggetje waar ik zojuist over ben gefietst en waar we nu onderdoor varen heet in de volksmond het Ruziebruggetje. Het is vrij smal en auto’ s kunnen elkaar niet passeren. Hier ontstaat blijkbaar wel eens ruzie over.

• Het water ligt hoger dan de polders. Oorzaak: de polders zijn afgegraven vanwege het turfsteken voor brandstof. Buitenlanders die dit horen vinden het idee behoorlijk eng. Ons Hoogheemraadschap van Rijnland doet haar werk nog altijd goed.

• De schapen hier worden gehouden voor het vlees, en niet zozeer vanwege de wol. Wel moeten ze geschoren worden, en dat is voor de boeren een prijzige kwestie.

• De koeien zijn zgn. “dikbillen” en worden ook weer voornamelijk voor het vlees gehouden. En wij vinden het een mooi gezicht, ’s zomers die koeien in de wei, maar de koeien zelf staan net zo lief in de stal, want er is bij warm weer totaal geen beschutting voor ze op de open vlakte.

• De boerderijen hebben de voordeur aan de waterkant. Het vervoer ging nl. over het water, de wegen waren er destijds nog niet, of het was een smal grindpad.

• De nieuwbouwwijken in Zoetermeer hebben de namen van de oorspronkelijke polders, bv. Zegwaart, Palenstein, Driemanspolder.

Voor wie nog meer wil weten: Lia wees me er op dat de boerderij Vierhuizen een website heeft waar veel over de geschiedenis wordt verteld. Op deze boerderij wordt Leidse komijnekaas gemaakt, waarvoor ze al een prijs hebben ontvangen.

Vlietland

Dit was dus een onverwachts heerlijk tochtje. We zagen ganzen, zwaluwen, kieviten en reigers. We voeren langs Stompwijk, een dorp dat (gelukkig) weinig nieuwbouw heeft en nog een bloeiend verenigingsleven kent. Het einddoel was het recreatiegebied Vlietland. Het bestaat uit 3 plassen, waarvan er één, Starrevaart, een natuurvogelgebied is. Op zomerse dagen kan het hier heel druk zijn. Voor kinderen is er een klimeiland, maar dat is nu alleen in het weekend geopend.

 

Meervaart   Meervaart

Meervaart

 

Meervaarder Meervaarder Meervaarder

Meervaart

Meervaarder

 

Verder met de route

Na deze heerlijke boottocht ging ik weer verder op de fiets, om de route af te ronden. Ook nu kwam ik langs Stompwijk. Vervolgens het Hellepad op, richting Zoeterwoude/Leiden.

 

Meer en Wouderoute Meer en Wouderoute Meer en Wouderoute Meer en WouderouteMeer en Wouderoute

 

Ik passeerde weer de drukke A4, met aan de rechterkant de 2 windmolens, waar we met de boot ook onderdoor zijn gevaren.

 

Meer en Wouderoute

 

Ik moest denken aan de woorden van Lia: ”Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar dat we in zo’n stedelijk gebied, tussen Den Haag en Gouda, nog zoveel natuur hebben!”.

Intussen begon het al laat te worden, dus ben ik snel doorgefietst. De Meer en Woude-route loopt nog langs Vlietland, het vogelbroedgebied ’t Vogelhoff en het recreatiegebied Cronesteyn, en ik eindigde weer bij de Grote Polder.
Met recht een verrassing, mijn eigen gebied, overbekend en toch weer nieuw.

 Ten slotte

De Meervaarder vaart nog tot 27 september a.s. Het is ook mogelijk om een fiets mee te nemen, voor € 2,50 extra en bij Vlietland af te stappen. Ook is de boot toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

De laatste dag, zondag 28 september, is er een speciale Geuzenvaart naar Leiden, i.v.m. met het aanstaande Leidens Ontzet. De geuzen zijn namelijk in 1574 van Zoetermeer naar Leiden gevaren.
www.rondvaartzoetermeer.nl

Boerderij ‘t Geertje is ook in de winter geopend en heeft dan een speciaal activiteitenprogramma. www.hetgeertje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *