Varen naar de kerstmarkten, weer eens iets anders

Select Voyages

 

De maand december is de periode van de kerstmarkten. Iedere stad heeft tegenwoordig wel iets feestelijks, van verlichting tot ijsbaantje tot moonlight shopping. Maar de mooiste kerstmarkten staan nog altijd in Duitsland, dat is maar weer eens bewezen. Ik heb dit in het weekend van 12 t/m 15 december zelf kunnen ervaren.

Om eerlijk te zijn was ik er nooit zo enthousiast over, een dagje naar de kerstmarkt. Ik had visioenen van ’s morgens op een barbaars tijdstip moeten opstaan, ergens op een bus stappen, wachten op laatkomers, een veel te lollige chauffeur, half Nederland door rijden om overal mensen op te halen, een paar uur op de kerstmarkt mogen lopen, en dan terug weer hetzelfde drama. Je moet er van houden, zeg ik dan maar.

Een stuk comfortabeler is het al met de trein, de ICE, die verschillende Duitse steden aandoet.

2012-logo-select-voyages-500x375_cruise_s_jpg

Riviercruise met Select Voyages

Maar de ultieme luxe is per riviercruise, met Select Voyages.

Ik had met deze organisatie kennis gemaakt tijdens een presentatie op 18 november, de Caribbean Latin Workshop, zie mijn verslag: Presentaties en aparte locaties-2.
Deze werd gehouden op hun nieuwste schip de MS William Shakespeare, en meteen waren alle vooroordelen opzij gezet, dat dit ouderwetse schepen zouden zijn.

Ik was zo enthousiast geraakt, dat ik contact heb opgenomen, om te informeren in hoeverre een nadere kennismaking mogelijk was. Dit resulteerde in een 4-daagse shoppingcruise naar Keulen en Düsseldorf, met het MS Switserland I, van 12 t/m 15 december.

 

crcr439_z2012_switzerland_2_neckar_ms_switzerland_ii_web-400x386-1

 

Het MS Switserland I zal komende zomer vaak worden ingezet voor de diverse cruises vanuit Nederland. Het heeft 55 hutten, biedt plaats aan 108 passagiers, is gebouwd in 1991 en gerenoveerd in 2011. Zie de volledige beschrijving op de website van Select Voyages.

 

Select Voyages Select Voyages Select Voyages

Foto’s: Select Voyages

 

Aangezien deze reis inmiddels niet meer op de website staat even in het kort een beschrijving:

Reisbeschrijving

Vrijdag:
Vanaf 15.00 inschepen in Arnhem aan de Rijnhaven. Uiterlijk 17.00 u. aanwezig zijn, vertrek v.a. 18.00 u.
Zaterdag: ca. 08.00 u. aankomst in Keulen, de gehele dag vrij, het schip blijft in Keulen.
Zondag: ca. 05.00 vertrek Keulen, ca. 09.00 aankomst in Düsseldorf. Vertrek ca. 21.30 u. naar Nederland.
Maandag: ca. 05.00 u. aankomst in Arnhem, ontschepen na ontbijt.

Hoe gaat dat nu, zo’n cruise? Hier het verslag van deze bijzondere reis.

Vrijdagmiddag, het is winter en dus koud. De Rijnhaven ligt op 10 minuten loopafstand van station Arnhem. Maar ja, waar ligt dat schip? Het was al donker, dus dat werkt ook niet mee. Af en toe zien we opgestapelde stoelen en ingeklapte parasols. Ja, ik had gehoord dat het aan de Rijnkade zo gezellig is, met al die terrassen, maar nu was daar niet veel van te merken.
Als we dan denken dat we het schip hebben gevonden, blijkt het een ander schip te zijn, de MS Serenade I, ook van Select Voyages. En helemaal aan het uiterste einde, voorbij de brug, daar ligt dan de MS Switserland II.

 

Select Voyages dscf9059

 

Eenmaal aan boord is alle ellende snel vergeten. We worden direct verwelkomd, onze koffers worden aangepakt en naar de hut gebracht en de soep, koffie, thee en sandwiches staan al klaar. En dat is maar goed ook, want het diner begint pas om half acht ’s avonds.

 

Select Voyages  Select VoyagesSelect Voyages

 

Onze eerste indruk: wat een vriendelijk personeel en wat netjes verzorgd allemaal.

In de lounge wordt piano gespeeld, door onze huispianist Rumen, en het is er al gezellig druk.

Oeps, er zijn toch wel voornamelijk ouderen. Mijn vriend is 46, ikzelf 59, maar we voelen ons weer lekker jong op deze manier. Ik had dit nu juist zo graag willen ontzenuwen en kunnen vertellen dat riviercruisen best wel modern is. Tijdens de reis kwamen we er achter dat er toch wel een vriendinnenclub dertigers aan boord was.

We worden welkom geheten door de kapitein en hostess Wilma. Het feest kan beginnen.

 

Select Voyages Select Voyages

 

Onze hut:

een standaard hut. De MS Switserland II heeft slechts 2 suites aan boord, die ongeveer dubbel zoveel ruimte hebben.

 

Select Voyages Select Voyages

Foto’s : Select Voyages

 

Er staan 2 eenpersoonsbedden. Alles is aanwezig, tot en met de föhn in de kledingkast. Veel groter kunnen de hutten ook niet zijn, het is tenslotte een smal, langgerekt rivierschip.

 

Select Voyages Select VoyagesSelect Voyages

 

Select Voyages Select VoyagesSelect Voyages

 

Diner:

We krijgen een vaste tafel toegewezen, in ons geval een zespersoons tafel. Onze tafelgenoten, 2 echtparen, bleken gezellige mensen te zijn. We hebben ons deze reis dan ook prima geamuseerd. Wel is de ruimte tussen de tafels erg krap, en moeten we steeds voor elkaar opstaan. Maar dit is niet te vermijden, want zoals ik al zei, het schip is smal en lang.

 

Select Voyages Select Voyages

 

Het eten was precies genoeg, niet te grote porties. We hadden dan ook 4 gangen, en dat iedere dag. Hier een voorbeeld van een menu. Keuze tussen vlees, vis of vegetarisch. Het dessert was standaard zoetigheid of een kaasplankje.

 

Kerstcruise

 

 

Het blijkt dat het personeel uit allerlei landen komt. Onze vaste obers kwamen respectievelijk uit Roemenië en Polen.

 

Select Voyages

 

Het slapen ging mij prima af, met het rustgevende geluid van de motor en het kabbelende water. Het schip vaart langzaam, ca. 20 km/u. Een echte plezierreis.

 

Select Voyages

 

Ontbijt:

Voor de heel vroege vogels is er al om 07.00 de mogelijkheid om koffie of thee te halen. Vanaf 08.00 u. het ontbijt in buffetvorm. Overvloedig, alles is er. Warm: roereieren, worstjes, spek, witte bonen, gekookte eieren. Brood, beleg, yoghurt, vruchtjes, het kan niet op. De koffie of thee wordt aan tafel geserveerd.

 

DSCF9105

 

En intussen wordt het licht en varen we over de Rijn, richting Keulen. Ik heb gehoord dat het elke keer weer een verrassing waar het schip mag gaan aanleggen. Dit wordt toegewezen door de havenmeester. Deze keer viel het erg mee, we lagen hemelsbreed recht tegenover de Dom.

 

Select Voyages Select Voyages Select Voyages

 

Tijdens het ontbijt moeten we ook al meteen onze keuze voor de lunch doorgeven. Hoezo? Ik ga de hele dag de stad in! Ja, dat dacht ik. In Keulen was er een motregentje en het was behoorlijk koud.

We hebben ruim 2 uur langs de kerstmarkten gelopen, zijn even in de Dom geweest (verslag volgt), maar we waren daarna erg blij dat we net op tijd terug waren voor de lunch. Het is in de winter duidelijk anders!

 

Lunch:

De lunch is ook een warme maaltijd. Eerst een saladebuffet met o.a. Griekse salade. Daarna weer bediening aan tafel. We konden weer kiezen tussen vlees, vis of vegetarisch. Het dessert was crêpes Suzette met chocoladesaus. Help, de porties worden steeds groter. Van een cruise kom je niet slank terug.

 

Select Voyages Select Voyages

 

Daarna was de zin weer terug om de stad nog eens in te gaan. Ook nu was het weer miezerig en koud. Heel jammer, want er is genoeg te zien in Keulen. Dat is het risico van reizen in de winter.

Bij terugkomst op de boot was er alweer aan ons gedacht. De glühwein stond al klaar. De smaak was prima, maar we kregen het wel in een koffiekopje. Wel een verschil met die mooie bekers op de kerstmarkt.

 

Select Voyages Select Voyages

Select Voyages

 

’s Avonds weer een drankje vooraf bij de bar, het overheerlijke diner, en daarna een muziekquiz.

Het schip ligt in Keulen recht voor een plein met allemaal cafés. Je zou dus met gemak van boord kunnen gaan en in Keulen uitgaan, als je maar voor 05.00 u. ’s morgens terug bent. Een leuk plan, maar niemand heeft het gedaan, want het was echt veel te koud. We moeten dus echt nog een keer terug in de zomer.

De volgende ochtend komen we aan in Düsseldorf. Hier ligt het schip standaard aan de kade buiten het centrum. Het schip is namelijk te lang om in het centrum te mogen aanleggen.

Naar het begin van het centrum, met het reuzenrad, is het ongeveer 20 minuten lopen.
Het is mogelijk om bij Select Voyages een excursie te boeken, voor € 29,00 per persoon. Dan kom je ook langs de andere oever van de Rijn en zie je dus net iets meer dan lopend. Het is maar net wat je wilt.

 

Select Voyages Select Voyages

 

Ook nu hebben de stad in 2 gedeelten verkend, voor en na de lunch. Wel was het weer gelukkig beter, een mooie blauwe lucht. Maar we waren er intussen al achter dat terug gaan voor de lunch wel zo prettig was.

 

Select Voyages

Select Voyages

 

’s Avonds eerst de captains cocktail

 

Select Voyages

Select Voyages

Select Voyages Select Voyages

 

en daarna het captains dinner, waar we ons allemaal netjes voor hebben aangekleed. Uiteraard was het eten weer overvloedig. Het heeft ons deze reis aan niets ontbroken.

Tenslotte werden alle personeelsleden voorgesteld, van obers tot barpersoneel tot koks tot schoonmaakpersoneel. Ze bleken uit alle windstreken te komen, Brazilië, Indonesië, Roemenië, Polen, Portugal en nog meer landen.
Het was een heel feestelijke afsluiting, zeker toen de brandende ijstaart werd binnen gebracht.

 

Select Voyages

DSCF9430

 

Tot slot hebben we nog een drankje met onze tafelgenoten gedaan. Het schip was intussen weer vertrokken richting Arnhem.

Het laatste ontbijt was al iets vroeger, want om 09.00 u. was de ontscheping. Het personeel ging maar een paar uur van boord, want diezelfde middag begin alweer de midweek cruise. Er wordt gevaren tot 3 januari, en dan hebben pas weer vrij.

We nemen een taxi naar station Arnhem. Einde van deze leuke, aparte cruise!

 

Over het programma van Select Voyages:
Naast de beschreven shoppingcruise, in 2014 in 3 weekenden, 5 t/m 8 december, 12 t/m 15 december, en 19 t/m 22 december, waren er ook midweekcruises, 5 dagen i.p.v. 4 dagen, met als extra een bezoek aan Koblenz. Nu te laat, maar zeker een aanrader voor 2015. Ook de kerstcruise en oudejaarscruise zijn inmiddels volgeboekt.

Vanaf april 2015 begint het zomerprogramma. De bestemmingen zijn o.a. De Moezel, de Rijn, De Donau, de Zwarte Zee, Het IJsselmeer en België. Volop variatie dus. Neem een kijkje bij het zomerprogramma https://select-voyages.nl/cruises

In december 2015 wordt er voor het eerst ook naar de kerstmarkten in België gevaren. Blijf de website in de gaten houden!

 

Select Voyages

 

Tips:

Voor wie is het geschikt:
Het MS Switserland II heeft geen speciale faciliteiten voor kinderen. Het andere schip, de MS Serenade I, had zo te zien wel gezinnen met kinderen aan boord.

 

Fooien:
De laatste dag lag er een envelop in de hut. Niets is verplicht, maar een fooi wordt wel op prijs gesteld. Het advies is: € 7,00 p.p. per dag, dus € 14,00 per stel. Deze fooi wordt verdeeld onder de 27 personeelsleden. Hostess Wilma had haar eigen spaarpotje op de desk staan. Zoals ze het zelf uitdrukte: “en verder zeg ik niets”, dus naar eigen inzicht.

 

Geluiden:
Tekst van Select Voyages:

Een cruiseschip is een schip in beweging en deze bewegingen veroorzaken geluiden. Het kabbelende water tegen het schip, het aanmeren en/of vertrek van het schip, het monotone gebrom van de motor, uw medepassagiers aan boord. Over het algemeen worden deze geluiden niet als storend ervaren. U dient er echter wel rekening mee te houden dat u op een schip verblijft. Deze geluiden zijn onlosmakelijk verbonden aan een cruise.

Zelf had ik nergens last van, maar een van onze tafelgenoten weer wel. Heel persoonlijk dus. Wij hadden een hut op het Ruby Deck, ter hoogte van de ingang en de lounge.

Er zijn ook hutten op het Emerald Dek, de trap af naar beneden, ter hoogte van het restaurant. Waarschijnlijk hebben deze hutten meer geluidsoverlast. Goed om op te letten.

 

Verzorging aan boord:

Ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Drankjes apart betalen. Deze komen op het hutnummer te staan en worden na afloop afgerekend.

 

Taal:

Ondanks dat Select Voyages een Nederlandse organisatie is, komen de personeelsleden uit verschillende landen. De kapitein, hostess en receptionist zijn wel Nederlandstalig. Houd er dus rekening dat je aan tafel en aan de bar in het Engels wordt bediend.

 

Internet:

WIFI in de bar en de receptie (2u is € 5,-/ 24u is € 15,-). De kwaliteit laat soms te wensen over. Dit wordt dan wel weer eerlijk verteld.

 

Taxi in Düsseldorf:

Het schip op 20 minuten loopafstand van het centrum. Wij hebben € 7,60 voor een taxirit betaald. Maar anderen betaalden € 10,00 of zelfs € 17,00. Deze laatsten spraken geen Engels of Duits en zijn dus gewoon afgezet. Let dus goed op dat de meter wordt aangezet.

 

Parkeren:

Er is beperkte parkeerruimte in de Rijnhaven, maar deze is alleen bedoelt voor wegbrengers en afhalers. Wijzelf hebben met openbaar vervoer gereisd, maar een van onze tafelgenoten had de auto in een parkkeergarage in Arnhem staan, waar hij met de taxi naar toe ging.

 

Pluspunten:

  • Eten meer dan voortreffelijk. Keuze uit vis, vlees of vegetarisch.
  • Zeer vriendelijke en correcte bediening
  • De hostess Wilma was zeer competent. Geen moeite was haar teveel en ze vertelde met dezelfde glimlach gerust 6 keer achter elkaar hetzelfde verhaal. Heel knap om zo zichtbaar enthousiast te blijven.

Minpunten:

  • De internetverbinding. Hier kan niemand iets aan doen. In Keulen lagen we vrijwel in het centrum aangemeerd, maar het netwerk van het schip was ronduit belabberd. Nu werd dat er wel eerlijk bij gezegd. In Düsseldorf, waar we buiten het centrum lagen, was de verbinding weer wel goed.
  • Onze hut had bij de ingang van de badkamer een opstaande ijzeren rand, waar we toch meermalen onze tenen aan gestoten hebben. Het nut van deze rand was ons niet helemaal duidelijk. In ieder geval is de standaard hut niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel of rollator hebben.

 

En raad ik deze cruise aan? Zeker wel, we hebben het erg naar ons zin gehad.
En ik heb best zin gekregen om eens in de zomer te gaan varen. Lekker op het zonnedek, in de havens overal terrassen, weer een heel ander gevoel.

 

Select Voyages Select Voyages

 

Select Voyages

 

Volgens mij is een dergelijke reis best wel voor jongeren geschikt. Zeker gezien de bestemmingen, de kerstmarkten. Op de kerstmarkten zelf kwam je juist allemaal jongeren tegen. Jammer, dat er blijkbaar toch nog een vooroordeel van oubolligheid aan kleeft. Ondanks dat er merendeels ouderen aan boord waren, hebben wij ons prima vermaakt. Ik hoop dat ik met dit verhaal er iets aan heb kunnen bijdragen.

 

Select Voyages

 

Deze reis heb ik gedeeltelijk op uitnodiging van Select Voyages gemaakt. Als tegenprestatie schrijf ik over mijn ervaringen. In dit verhaal heb ik mijn persoonlijke mening weergegeven.

Wie heeft een dergelijke reis ook wel eens gemaakt? Wat waren jullie ervaringen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *