Wandeltour door Kreuzberg

Kreuzberg

 

 

Berlijn in ontwikkeling, dagelijks leven in Kreuzberg. Een tour met gids, georganiseerd door Context Travel.

Deze tour kreeg ik gratis aangeboden, ter gelegenheid van de ITB. Context Travel is normaal gesproken iets duurder dan andere organisaties. Ze streven naar kwaliteit en werken met hoogopgeleide gidsen.

Start

Ik moest me melden op de Wiener Stasse, bij het U-bahn station Görlitzer Bahnhof. Het plein was vol Turkse eethuizen en telefoonwinkels, wat het vooroordeel nog eens bevestigde, dat Kreuzberg een complete Turkse wijk is geworden. Bij het U-bahn station is het erg druk en er lopen veel buitenlanders rond.

 

Kreuzberg

 

Mijn gids was Lucia Martinez Estefania. Afkomstig uit Noord-Spanje, dus geen Berlijnse van oorsprong. Wel woont ze hier al meer dan vier jaar en beschouwt ze zichzelf al aardig als een local. Ze kwam aangereden op de fiets, als een echte Berlijnse.

De groepen van Context bestaan uit niet meer dan 6 personen. Aangezien er 2 personen hadden afgezegd, was ik de enige en kreeg ik dus een privé tour door Kreuzberg. Ze heeft me door de hele wijk geleid en heel veel verteld.

 Over Kreuzberg

Kreuzberg ligt in het voormalige West-Berlijn, precies aan de rand van de muur. Het is van oorsprong een wijk voor de lagere klasse, die nu helemaal is herbouwd. Na de 2e Wereldoorlog zijn er veel Turkse werknemers aangetrokken, vanwege de herbouw. Net zoals bij ons in Nederland, met de gedachte dat ze tijdelijk zouden komen en daarna weer terug zouden gaan. Dit liep anders, de familie kwam ook over en intussen woont de 3e generatie Turken hier en zullen ze blijven. In het voormalige Oost-Berlijn werden er juist Vietnamezen en Chinezen aangetrokken.

Naast buitenlandse families komen er in Kreuzberg steeds meer jongeren wonen en heeft Kreuzberg een subcultuur. Na de val van de Muur trok het hippe publiek massaal naar het voormalige Oost-Berlijn, maar de laatste jaren is Kreuzberg weer helemaal hip.

 

Kreuzberg Kreuzberg Kreuzberg

Original Unverpackt

Eerst gaan we naar “Original Unverpackt”, een winkel waar de waren zonder verpakking in schappen liggen en in papieren of stoffen zakken worden meegegeven. Een beetje terug in de tijd dus. Een nieuw initiatief.

Zie het artikel in de Daily Mail hierover.

 

 

Kreuzberg Kreuzberg

 

Hierna passeren we een blauw gebouw, dat van oorsprong het publieke badhuis was. De huizen hadden zelf geen sanitair. Nu is het een groot binnenzwembad. Das Wellenbad, aan de Spreewaldplatz.

 

Kreuzberg

 

De huizen in dit gedeelte zijn niet hoger dan 22 mtr. Per etage worden de plafonds steeds lager. De 1e verdieping is bv. 3,50 mtr hoog, de 4e verdieping 2,50 mtr.

 

Kreuzberg

Görlitzer Park

Het voormalige Station Görlitzer Bahnhof. Tot 1952 liep hier de spoorverbinding naar het zuidoosten van Duitsland ( Görlitz) Nu zijn er in het gebouw restaurants, bars en muziekevenementen. Het voormalige stationsplein is omgebouwd tot het Görlitzer Park. Ook is er een kleine boerderij. Een hele fijne plaats in de zomer, dan gebeurt er van alles.

 

Kreuzberg Kreuzberg Kreuzberg

 

Plein, een lege ruimte. Hier is een bom ontploft en het is nooit meer herbouwd, om de herinnering levendig te houden. Nu is het een kinderspeelplaats. Geïnspireerd op de ontwerpen van Aldo van Eyck, een Nederlander.

 

Kreuzberg Kreuzberg

 

Er zijn huizenblokken met een gemeenschappelijke binnenplaats en een gemeenschappelijke keuken. Deze wordt nu nog regelmatig gebruikt puur voor de gezelligheid, en ‘s zomers is er vaak een gemeenschappelijke barbecue op de binnenplaats.

 

Kreuzberg Kreuzberg

 

Een gebouw met “Bitte Lebn” er op geschreven, de architect is Alvaro Siza.

Kreuzberg

Markthalle Neun

Overdekte markt. Op donderdagavond is hier een grote foodmarkt. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag de weekmarkt. Iedere 3e zondag van de maand ontbijtmarkt. Zie : http://markthalleneun.de/

 

Kreuzberg KreuzbergKreuzberg

Mariannenplatz

Op de Mariannenplatz staat het voormalige hospitaal Bethanien. Het is aangekocht door de gemeente, maar wordt ook voor openbare gelegenheden gebruikt. Nu is het een kunstgalerie.

 

Kreuzberg Kreuzberg

 

Fontein met standbeeld van brandweermannen. Op dit plein waren er op 1 mei veel demonstraties. Er was altijd veel politie op de been. Sinds een aantal jaren wordt er een groot feest in het park gegeven. Ongetwijfeld zal de fontein ook veel worden gebruikt.

 

Kreuzberg

Oranienstrasse

De Oranienstrasse is de belangrijkste straat van Kreuzberg. Alle grote winkels zijn in deze straat. In de 19e eeuw stonden hier de grote warenhuizen. In tegenstelling tot de andere straten, waar alleen kleine winkeltjes zijn. Dit gedeelte heet Kreuzberg 36, genoemd naar de postcode 36.

SO36 is een bekende club. In de jaren ’80 vooral bekend bij de punkscene. Door de jaren heen heeft de club zich ontwikkeld tot een breder centrum dat maatschappijbewust vooral muziekcultuur programmeert. Er zijn avonden voor homo’s, voor vrouwen, voor multiculti’s, maar er zijn ook gewoon feesten met elektronische muziek of concerten.

 

Kreuzberg Kreuzberg

 

Er waren plannen om hier een rijksweg van te maken. Daarom is er vanaf de Kotbusser Tor een soort barricade gebouwd, om de plannen tegen te houden. Een erg lelijk gebouw, zonder ramen.

Als laatste lopen we door de Adalbert Strasse. Vroeger was het hier onveilig en werden er drugs verhandeld. De laatste jaren is het veranderd en zijn hier nieuwe bars geopend.

Kreuzberg

 

We eindigen op de het plein Kotbusser Tor. Hier heerst een ontspannen, open en internationale sfeer.

Ik neem hier afscheid van Lucia. Het was een hele leerzame middag. Bedankt Lucia en Context Travel!

 

Een aantal feitjes:

 

  • Kreuzberg is steeds in beweging. Naast buitenlandse gezinnen komen er steeds meer jongeren wonen. Iedereen woont hier vredig naast elkaar.
  • Het gedeelte waar wij hebben gelopen heeft als postcode 36 en wordt daarom SO 36 genoemd.
  • De Oranienstrasse is de straat waar alle grote winkels zijn geconcentreerd. In de andere straten zijn meer kleinschalige winkeltjes.
  • Kotbusser Tor, Schlesisches Tor. Het woord “Tor” betekent muur. Hier liep de vroegere stadsmuur.
  • De U-bahn loopt in Kreuzberg, maar ook in andere volkswijken boven de grond. De reden hiervoor is: er was vroeger geen geld beschikbaar om te graven. Het was voordeliger om de trein bovengronds te laten lopen.

 

Kreuzberg

 

Ik heb deze tour gemaakt op uitnodiging van Context Travel. Context Travel werkt met kleine groepen, max. 6 personen. De gidsen zijn allemaal hoog geschoold en zijn specialisten op hun gebied.

Behalve in Berlijn zijn er tours in heel veel andere steden. Binnenkort ga ik weer met ze kennismaken, in Barcelona! Ter gelegenheid van TBex Europe 2015.

De wandeling die ik heb gemaakt:

http://www.contexttravel.com/city/berlin/walking-tour-details/evolving-berlin-everyday-life-in-kreuzberg

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *